Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Kritisk rapport om läget i skolan

Sverige
Toppdelad
Det går fortsatt baklänges i den svenska gymnasieskolan, enligt en rapport från Skolverket. Fler lärare saknar nu lärarexamen. Värst är det i de fristående gymnasieskolorna.

Trots att nästan alla elever går direkt vidare till gymnasieutbildning klarar bara sju av tio att ta examen inom tre år. Ytterligare ett år senare har totalt 75 procent tagit examen, enligt verkets årliga lägesbedömning som nu lämnats till regeringen.

Lärarnas kompetens är i det avseendet avgörande, enligt verket, som påpekar att hela 49 procent av lärarna i fristående gymnasier saknar lärarexamen. I kommunala gymnasieskolor är motsvarande siffra 22 procent.

Annons:

Den snabba ökningen av antalet friskolor i storstäderna, ofta på grund av kommunala ”avknoppningar”, ska ställas under särskild bevakning av Skolverket.

Det råder stor brist på yrkeslärare. För att möta behovet skulle 800 yrkeslärare behövas utexamineras de kommande fem åren. I fjol blev 200 klara med sin utbildning. Kraftigt ökad grundutbildning, och möjlighet för lärare utan examen att vidareutbilda sig, lyder verkets rekommendation.

Lärare i såväl grundskola som gymnasieskola tycker inte att de kan ge tillräckligt stöd till elever som har svårt för skolarbetet. Komvux har förändrats sedan betygskompletteringen förbjöds, vilket har givit färre studerande och sämre resultat, och många avbryter sidan utbildningar i förtid.

Skolverket vill också se ökad rätt till barnomsorg för arbetslösa. Ska de kunna söka och ta jobb med kort varsel måste barnen få vara på dagis mer än de 15 timmar som i dag är regel.

Skolverket kritiserar att många kommuner organiserar verksamheten för ”femtontimmarsbarnen” för dåligt. Det kan få negativa konsekvenser för såväl barnen som personalen och den pedagogiska verksamheten i förskolan, anser verket.

Annons:
Annons:
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Sverige
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post