Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Krogarna positiva efter rökstoppet

Krogarna positiva efter rökstoppet

Sverige. Få krögare har hittills slarvat med rökförbudet. En månad efter rökstoppet är också de flesta positiva - trots oönskade bieffekter.

Stockholm. Jonas Reinholdsson är delägare i restaurangkedjan O'Learys:
- Det har inte varit några problem alls på våra restauranger. Värmen har i och för sig bidragit till att folk gärna gått ut och rökt.

Rökförbudet på serveringsställen började gälla den 1 juni. Nu, en månad senare, gör företrädare för bransch och myndigheter som TT talat med tummen upp.
- Min bild är otroligt positiv. De allra flesta tycker att detta fungerar bra och väldigt få bryter mot lagen, säger Anna Östbom, tobaksexpert vid Folkhälsoinstitutet.
Runt 300 tillsynsbesök på serveringsställen har kommunerna i Stockholm, Malmö och Göteborg hunnit med. Dessa har - tillsammans med tips från allmänheten - lett till åtta ärenden där krogar uppges ha brutit mot lagen. I landet som helhet tillkommer en handfull fall.
- Vi ger dem chansen att rätta till det själva i första hand, först sedan blir förelägganden aktuella. Men överlag fungerar det bra på krogarna och de allra flesta är positiva, säger Björn Närlundh vid miljöförvaltningen i Göteborg.

Apoteket har sålt totalt runt 191 000 förpackningar nikotinersättningsmedel - från tuggummi till plåster - under perioden från första juni till midsommarhelgen. En ökning med elva procent jämfört med samma tid år 2003.
- Men det är svårt att redan nu dra slutsatser om vad rökförbudet betytt, säger Carina Altsjö, som är kategorichef för egenvårdsläkemedel vid Apoteket.
Farhågor om att nya odörer, som svettlukt, skulle göra entré när röken skingrats tycks ha besannats på sina håll.
- När det varit särskilt mycket folk någon kväll har personalen känt av det. Å andra sidan känner man doften av maten bättre många kvällar, säger Jonas Reinholdsson vid O'Learys.
Mats Hulth, ordförande vid Sveriges hotell- och restaurangföretagare, bedömer läget som "förvånansvärt positivt".

TT: Hur går krögarnas affärer då?
- Det blir en senare fråga. Vi ska följa omsättningen noggrant de närmaste åren, säger han.
Annons:
Annons:
FAKAT/Rökförbudet

Från den 1 juni 2005 gäller rökförbud "i restauranger och på andra serveringsställen", enligt en ändring i tobakslagen. Förbudet gäller lokaler inomhus där mat eller dryck serveras — från konditorier till diskotek. Rökrum blir tillåtna, men där får varken mat eller dryck förekomma.

  • Om lagen inte följs kan en kommun kräva insatser från ä garens sida. Om inte insatserna genomförs blir ägaren skyldig att betala ett så kallat vite.
  • Sedan tidigare är det förbjudet att röka i lokaler fö r exempelvis hälso- och sjukvård.
  • Även slutna träffar av olika slag på exempelvis en krog omfattas av förbudet så länge mat och dryck säljs. Endast vissa "rent privata sammanhang" kan undantas, enligt Folkhälsoinstitutet.

Källa: Folkhälsoinstitutet.

Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu