Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Mijailovic var påverkad av våldsdrog

Sverige
Toppdelad
Överåklagare Agneta Blidberg berättade på tisdagen att Mijailo Mijailovic var påverkad av den verksamma substansen i Rohypnol när han attackerade utrikesminister Anna Lindh och knivskar henne så allvarligt att hon sedan dog.
Läkarna hade inte skrivit ut drogen Flunitrazepam, som har samma verksamma substans som Rohypnol, till Mijailovic. Ändå hade han lyckats få tag i drogen och var påverkad av den dagen för överfallet på Anna Lindh.
- Mijailovic har medgett att han tagit Flunitrazepam. Han är väl medveten om vilken effekt den har, sade Blidberg.
Åklagaren hävdar också att Mijailovic drevs av en känsla av orättvisa och hat mot kvinnor.

Grova våldsbrott under inflytande av Rohypnol har blivit så vanliga att polis och domstolar kraftigt skärpt sin syn på drogen.

Mijailovic och hans försvarare advokat Peter Althin har uppgivit att han flera gånger före mordet sökt men nekats psykiatrisk vård. Det argumentet, i kombination med att Mijailovic varit felmedicinerad, har varit en viktig del i försvaret.
Argumentet har blivit allt vanligare efter de senaste årens grova våldsdåd utförda av psykiskt eller personlighetsmässigt störda personer.

Ofta är den "vård" som eftersökts just recept på Rohypnol eller andra bensodiazepiner, berättar Jeanne Ahlberg, chef för en rättspsykiatrisk vårdavdelning inom Stockholms läns landsting.
Hon är inte överraskad över att även Mijailovic tillhör gruppen.
- Väldigt många av det klientelet har tagit det här, ofta i samband med brottslighet, säger Ahlberg.
Begäran om vård i form av sådana recept är "synnerligen vanliga" inom frivården, säger hon.

Enligt polisen och en lång rad experter används drogen medvetet av kriminella för att bli bättre på att begå brott.
- Det de säger själva är att det klipper bort ångest och skuldkänslor, man blir iskall. Rånare brukar ta det för att genomföra dåden utan att bli nervösa och behöva ta hänsyn till de stackare som sitter där bakom rutan, säger Ahlberg.
Annons:
FAKTA

Flunitrazepam och Fluscand innehåller samma verksamma medel som Rohypnol, ett välkänt missbruksmedel som har ett klarlagt samband med ovanligt råa övergrepp.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Åtalet mot Mijailovic
Mijailovic vill till Serbiens Kumla

Mijailovic vill till Serbiens Kumla

Fyra av sex anser att Mijailovic är sjuk

Mijailovic sjunker ihop mer och mer

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post