Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

SD-topp hotas av ny förtalsdom

Sverige
Toppdelad
SD vill göra Carina Herrstedt till partiets högst uppsatta kvinna. Samtidigt riskerar hon att dömas för förtal vid Lunds tingsrätt - i så fall andra domen på två år.

Carina Herrstedt gick med i Sverigedemokraterna 2006 och har gjort en snabb karriär i partiet. Hon sitter i kommunstyrelsen i Landskrona och var femte namn på SD:s lista i EU-valet. SD:s valberedning vill nu göra henne till partiets andre vice partiledare. Valet sker nästa vecka vid partiets landsdagar i Klippan.

Herrstedt driver webbplatsen "Carina och Stefans SD Blogg" med sambon Stefan Olsson (ordförande för SD Landskrona). I april förra året slog Lunds tingsrätt fast att de gjort sig skyldiga till förtal. Paret hade pekat ut en politisk motståndare - Malmöbon och ungkommunisten Fredrik Jönsson - som sabotör och brottsling. De dömdes att betala 5000 kr i skadestånd.

Annons:

Nu riskerar paret att dömas på nytt för förtal av samma person.

Fredrik Jönsson är aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund och kritiserar ofta SD offentligt. Det har lett till obehag för honom själv. Jönsson, som är CP-skadad, har i många år fått hotfulla telefonsamtal med kommentarer som "är du den första överlevande aborten?".

– Carina Herrstedts och Stefan Olssons svartmålning ger klartecken för andra att hota mig, säger Fredrik Jönsson.

I november förra året publicerade Herrstedt och Olsson åter ett blogginlägg om Jönsson.

Det var efter att SDU-ledaren Erik Almqvist talat på flera turbulenta torgmöten i Malmö, där Almqvist fick ägg och annat kastat mot sig. På Herrstedts och Olssons blogg stod att Jönsson gripits av polis när han "utövade våld" mot Erik Almqvist.

Polisen avlägsnade Fredrik Jönsson tillsammans med femton andra demonstranter från platsen. Han släpptes genast och det fanns inga misstankar om brott.

– Våld mot valda politiker är odemokratiskt. Jag ägnar mig inte åt det, säger Fredrik Jönsson.

Du har tidigare sagt att du inte sörjer när Sverigedemokrater blir misshandlade. Är det så?

– Nej, jag blir inte ledsen över det. Jag har förståelse för att man tar till våld mot SD, även om jag inte gillar det, säger Jönsson.

Efter problem med kriminella medlemmar har Sverigedemokraterna under senare år uttalat en hård linje mot medlemmar som bryter mot lagen. Flera SD:are som begått brott har uteslutits ur partiet.

Carina Herrstedt, själv suppleant i partistyrelsen, har inte fått någon reprimand från partiledningen med anledning av förtalsdomen. Inte heller den pågående förtalsprocessen har föranlett kritik.

Carina Herrstedt säger att hon ser tingsrättens förtalsdom som en del av en kampanj mot SD.

– Det finns väl ingen del av samhället som inte försöker motarbeta oss.

Varför skrev ni att Fredrik Jönsson utövade våld mot Erik Almqvist?

– Det är inte vi som skriver det här. Det är rakt av kopierat från en annan blogg.

Har du och Stefan Olsson som driver bloggen inte ansvar för det som står där?

– Vi hade ingen anledning att misstänka att det inte var sant. Den här killen blev bortföst av polisen, det såg vi på Sydnytt.

Ser du själv problem med att du som framträdande politiker är dömd för förtal?

– Det ser ju aldrig bra ut. Om det blir problem beror på hur det framställs i media, säger Carina Herrstedt.

I slutet av oktober möts Fredrik Jönsson och Carina Herrstedt i rätten. Fredrik Jönsson kräver 5 000 kronor i skadestånd för kränkning.

Blogginlägget som pekar ut honom som våldsverkare ligger fortfarande kvar på "Carina och Stefans SD Blogg".

Förtal

Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter. Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.

Källa: Brottsbalken

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post