Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sd-veteran lämnar partiet i protest

Sverige
Toppdelad
Johan Rinderheim, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms län, lämnar partiet med omedelbar verkan. Han blir därmed politisk vilde i kommunfullmäktige i Nynäshamn.
Sd-veteran lämnar partiet i protest
Johan Rinderheim

– Jag kan inte se några förutsättningar för samarbete med den nuvarande partiledningen, säger han.

Johan Rinderheim var med och grundade Sverigedemokraterna 1988, och har varit vice partiledare. Sydsvenskan berättade i lördags att Sd:s partiledning har uppmanat Rinderheim att lämna sin post som ordförande för Stockholmsdistriktet.

Annons:

Orsaken är att han, enligt partiledningen, läckt uppgifter om partiet till en före detta folkpartistisk politiker. Rinderheim menar att hans samröre med fp-politikern överdrivits, och säger att de uppgifter om partiet som han diskuterat med fp-politikern är av harmlös natur .

”Källan är en hackad e-postkorg vars innehåll manipulerats av personer som vill mig illa. Det är tragiskt att partiledningen är så lättlurad, det betyder att vem som helst kan petas med hjälp av riggat material som läggs ut på Internet”, skriver han i ett e-postmeddelande.

Sverigedemokraternas presstalesman Mattias Karlsson har beskrivit Rinderheim som ”en bakåtsträvare som tycker att det mesta var bättre förr”.

Rinderheim är oförstående, han är inte mer extrem i sina åsikter än partiledningen, säger han: ”Konflikterna mellan olika grupper i partiet har mer grund i kompisgäng än i ideologiska skillnader”, skriver han.

I samtal med Sydsvenskan säger Johan Rinderheim att han tror att partiledningen vill bli av med honom för att han öppet kritiserat sd för att vara toppstyrt.

Johan Rinderheim tonar ner sitt samröre med den rasistiska rörelsen Bevara Sverige Svenskt (BSS), som beskrevs i Sydsvenskans artiklar.

”Jag var inte aktiv i BSS, inte ens medlem. Även om jag gick på ett par infomöten så kan jag knappast lastas för vad deras företrädare påstås ha sagt. Det är allmänt känt att jag aktiverade mig på allvar först 1988 då Sverigedemokraterna bildades”, skriver han.

Johan Rinderheim har inga planer på att lämna kommunfullmäktige i Nynäshamn, där han sitter på Sverigedemokraternas enda plats.

– Eventuellt kan jag tänka mig att bilda ett lokalt parti, om jag får stöd till det, säger han.

Annons:
Annons:
Relaterat

Sd petar veteran efter e-postskandal

ANALYS: Partiet gör sig av med obekväm barlast

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post