Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Simpsons bor i Oskarshamn

Sverige
Toppdelad
Vad har ”Simpsons” Springfield och Oskarshamn gemensamt? En hel del visar det sig. Sydsvenskan har tittat närmare på den berömda familjens svenska hemstad.

742 Evergreen Terrace, Springfield. Det är familjen Simpsons adress. Men USA kryllar av småstäder med det namnet och vilket Springfield som egentligen är det ”riktiga” har länge diskuterats bland fansen. Om Homer Simpson och hans fru och barn var svenskar då? Var skulle de bo då? Vilken svensk stad är mest lik Springfield ?

Eftersom Homer och de flesta andra i Springfield arbetar på ett kärnkraftverk finns det bara fyra svenska orter att välja mellan.

Annons:

Barsebäck kan strykas direkt eftersom kärnkraftverket där är nedlagt. Forsmark i norra Roslagen ryker också. Springfield har nämligen cirka 30000 invånare, medan Forsmark har en folkmängd på cirka 100 personer.

Och på den karga lilla halvön där Ringhals ligger finns knappast något murrigt hak eller någon bowlinghall till Homer Simpson. Alltså måste det bli ...Oskarshamn.

Oskarshamn har i och för sig inga vilda grizzlybjörnar, jordbävningar är ytterst ovanliga på den svenska östkusten och staden har ingen motorväg uppkallad efter Michael Jackson. Någon tjurfäktningsarena är inte heller planerad i stan.

Men det finns ändå en hel del likheter.

Båda städerna ligger vid vatten. Dessutom är de ungefär lika gamla. Springfield upptäcktes 1796 av Jebediah Springfield som gett namn åt staden och nu står staty i centrum.


Oskarshamn kom till bara sextio år senare, tack vare kung Oscar I som även han fått ge namn åt sin stad. Och står staty så klart.

– Oskarshamn, Sveriges Springfield? Ja, det tror jag är klokt tänkt. Jag har följt serien om familjen Simpson och flera gånger skrattat åt likheterna, säger Peter Wretlund.

Han är Oskarshamns kommunalråd. Kommunens starke man. Motsvarigheten till Springfields borgmästare, demokraten Joe Quimby.

– EnEn gemensam faktor är ju småskaligheten, säger Peter Wretlund.

Och Springfield och Oskarshamn är faktiskt ungefär lika stora, eller små. Städerna har drygt 30000 respektive drygt 26000 invånare.

Annars är det framför allt de stora verken Peter Wretlund ser som den gemensamma faktorn.

– Vi har en starkt tro på kärnkraften, sägen han.

Springfield Nuclear Power Plant ägs av Montgomery Burns. Han är en 104-årig elak jäkel med hjässan full av leverfläckar. Han har ett enormt behov av makt och pengar och erbjuder gratis öltunnor i utbyte mot de anställdas tandvårdsförsäkringar. Men sådan är inte vd:n för Oskarshamns kärnkraftverk. Det lovar informationschefen Anders Österberg.

– Han är långt ifrån det där. Han är en vanlig företagsledare, säger han.

Någon säkerhetsinspektör med namnet Homer känner Anders Österberg inte heller till.

Däremot slinker Homer då och då in på krogen Kråkan på Kungsgatan.

– HaHa ha ha, ja det finns faktiskt en man i 50-årsåldern från kärnkraftverket som brukar hänga här, säger delägaren Henrik Westelius.

Och precis som när Homer tar en öl eller två på Moe’s Tavern i Springfield har han ofta sällskap av en hel del annat folk från verket.

– Ja, särskilt nu på sommaren, säger Henrik Westelius och fortsätter.

– Jag har aldrig tänkt på det tidigare. Men det är ju faktiskt sant. Visst är Oskarshamn Sveriges Springfield.

Springfield

När ”Simpsons” skapare Matt Groening skulle hitta på ett namn till den gula familjens hemstad fick det bli Springfield, ett vanligt namn på amerikanska småstäder. Exakt vilket Springfield det egentligen är har länge varit oklart. Vissa fans har till och med specialstuderat de olika avsnitten och bland annat tittat på vädret, miljön runt omkring stan, vilka djur som lever där och vilka tv-kanaler som finns för att lista ut vilken amerikansk delstat det handlar om.

Men att få fram ett svar har verkat vara omöjligt. Till slut, efter en omröstning i USA nyligen, utsågs Springfield i Vermont till Simpsons hemstad. Som pris får staden arrangera premiären av filmen om Simpsons den 27 juli.

Annons:
Annons:
Relaterat

Så mycket mer än en tecknad serie

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post