Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sju bullrecept

Sju bullrecept

Sverige. Bullar hör till i svensk kaffe- och saftkultur. Det finns många sorter: Vetebullar med och utan fyllning av sylt eller vaniljkräm, kanel- och kardemummasnurror, luftiga karlsbaderbullar, wienerbullar och toscabullar med knäcksmet.

Bullar hör till i svensk kaffe- och saftkultur. Det finns många sorter: Vetebullar med och utan fyllning av sylt eller vaniljkräm, kanel- och kardemummasnurror, luftiga karlsbaderbullar, wienerbullar och toscabullar med knäcksmet.

”I varje svenskt hjärta bankar en bulle”, skriver Åsa Swanberg, som lagom till kanelbullens dag den 4 oktober kommer ut med en guide till vårt bulluniversum, ”Bara bullar” (Forum). Förutom många bullvariationer finns här goda tips och råd om hur man får bullarna riktigt bra.

”Alla ser de olika ut beroende på vem som har bakat dem, även om de är gjorda efter samma recept”, skriver Åsa Swanberg.

Vetebrödet hade en viktig funktion förr. Med vedspisens intåg i de svenska köken i mitten av 1800-talet gick det att baka både kakor och bullar hemma. Kafferepet fick ett riktigt uppsving och artigheten bjöd att man som gäst skulle ”bottna” med vetebrödet. Bullar, knutar, snurror, snäckor, nystan och kransar åts först, innan man gick över till småkakorna och kaffebordets stora prakttårta.

Annons:
Annons:
Experimentera med olika fyllningar

Tips på olika fyllningar till en vanlig vetedeg (Ur boken ”Bara bullar”):

1. 100 g smör, 1 dl florsocker, 1/2 dl kanel.

2. 100 g smör, 3/4 dl råsocker, 1 msk malen kardemumma.

3. 75 g smör, 1/2 dl socker, 2 dl hasselnötsmassa (t ex nutella).

4. 100 g smör, 3/4 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker

5. 100 g smör, 3/4 dl socker, russin.

6. 100 g smör, 1/2 dl farinsocker, 1/2 dl kanel, 2 tärnade äpplen.

7. 100 g smör, 2 dl nötkärnor, 1/2 dl vit sirap, 1 msk vaniljsocker.

8. 50 g smör, 1 äggula, 2 tsk vaniljsocker, 1 dl florsocker, 1/2 dl kakao.

Recept

Kanelsnurror med äpple

40–42 stycken

125 g margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 dl socker eller vit sirap

1 tsk malen kanel

1/2 tsk malen kardemumma

14–15 dl vetemjöl Special

Äpple–kanelfyllning:

50 g smör eller margarin

2 fasta gröna äpplen

ca 3 msk socker

1 tsk malen kanel

Pensling:

1 ägg

pärlsocker och mandel

Smält fettet, rör i mjölken och ljumma till ca +37 grader.

Smula ner jästen i en skål. Rör i ca 1 dl av deg-spadet och rör ut jästen i det. Häll i resten av deg-spadet, salt, socker, kanel och kardemumma och 11–12 dl av vetemjölet.

Rör degen blank och smidig i matberedare med degkrokarna eller för hand i en bunke. Strö på lite mer mjöl, knåda igenom och ställ att jäsa till dubbel storlek.

Strö över resten av mjölet, knåda igenom och häll upp på mjölat bakbord.

Dela degen i två delar. Kavla ut till en rektangulär platta, 20–40 cm. Bred på ett tunt lager rumsvarmt matfett, strö över grovrivna äpplen och kanel (äppelmos går också bra).

Rulla ihop som en rulltårta och skär varje rulle i skivor med vass degskrapa eller kniv i ca 2 cm breda bitar.

Lägg med snittytan uppåt i pappersformar. Täck med duk, jäs 20 min och pensla med ägg. Strö på pärlsocker och mandel.

Sätt ugnen på 225–250 gr. Grädda bullarna mitt i ugnen 5–8 minuter.

Vaniljknutar med citron

1 sats deg (som ovan)

Fyllning:

100 g smör eller margarin

1 msk pressad citron

2 tsk vaniljsocker

3 msk finrivet skal av citron

Pensling:

1 ägg

socker

Kavla ut degen på samma sätt som kanelsnurrorna. Bred på rumsvarmt smör, som blandats med citronsaft, vanilj och rivet citronskal.

Vik degrektangeln så degplattan blir dubbel. Tryck till med handen. Skär tvärs över i jämnstora bitar, ca 2 cm breda. Snitta en skåra i varje avlång bit nästan ända upp till kanten, men låt dem hänga ihop i övre delen. Det blir två ”ben”. Sno de båda ändarna var för sig och gör en enkel knut av dem.

Lägg på plåt. Låt jäsa 20 minuter, pensla med ägg och strö på socker.

Sätt ugnen på 225–250 gr. Grädda 5–8 minuter mitt i ugnen.

Karlsbaderbullar

24 st.

Görs både med mandelmassa och utan – här recept ur boken ”Bara bullar” med mandelmassefyllning.

50 g jäst

4 1/2 dl mjölk

1 dl strösocker

ca 16 dl vetemjöl

125 g smör

4 äggulor

1/2 tsk salt

Fyllning:

400 g mandelmassa

2 äggvitor

Pensling:

1 ägg, vispat med 1 krm salt + 1 tsk vatten

mandelspån

Smula ner jästen i en bunke. Ljumma 2 1/2 dl mjölk (inte över 37 gr) och häll den över jästen. Rör ut jästen i mjölken, tillsätt 2 msk socker och 6 dl mjöl. Rör denna fördeg 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin och låt den jäsa 45 minuter.

Smält smöret, tillsätt 2 dl mjölk och värm blandningen fingervarm (+37 gr). Häll den över för-degen. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i 45 minuter. Riv mandelmassan grovt och rör ut med äggvitorna.

Dela degen i två delar, kavla ut varje del till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär varje rulle i ca 12 skivor.

Lägg skivorna (bullarna) på bakplåtspapper på en plåt med släta sidan upp. Jäs under duk ca 30 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 225–250 gr.

Pensla bullarna med vispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Vackra vaniljbullar

Ca 30 st. Ur ”Bara bullar”.

200 g smör

4 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 dl vit baksirap

2 ägg

2 tsk stött kardemumma

ca 17 dl vetemjöl

Fyllning och pensling:

4 dl fast, kall vaniljkräm

smält smör

strösocker

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av smörmjölken. Tillsätt resten när jästen lösts upp. Rör i salt, sirap, ägg, kardemumma och mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en kvadrat och dela den i 16 mindre kvadrater. Lägg ca 1 msk vaniljkräm på varje kvadrat, vik upp hörnen omkring fyllningen och nyp ihop. Lägg bullarna i formar av papper eller folie. Låt jäsa 20 minuter.

Värm under tiden ugnen till 225 gr.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter och låt dem svalna.

Smält en klick smör och häll upp strösocker på ett fat. Pensla bullarna med det smälta smöret och doppa dem sedan i strösockret.

Vaniljkräm till fyllning

3 dl grädde

1 ägg

3 msk socker

2 msk vaniljsocker

2 msk maizena

Blanda ingredienserna i en liten teflonkastrull, vispa ihop dem och hetta upp under omrörning. Vispa tills krämen tjocknar (får inte koka). Dra kastrullen av plattan, låt krämen svalna och ställ i kylskåpet att kallna.

Laktosfria kanelbullar

Ca 20 st. Ur ”Bara bullar”.

50 g jäst

150 g laktosfritt margarin

5 dl havremjölk

1/2 tsk salt

1 dl socker

ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g laktosfritt margarin

1 dl socker

2 tsk kanel

Pensling:

1/2 dl sirap utrörd med lite vatten

pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull, tillsätt havremjölken och värm till 37 gr. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Arbeta degen och knåda in resten av mjölet. Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del till en fyrkantig platta. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut den på degen. Rulla ihop degen till en rulle och skär varje del i 10 bitar. Lägg de 20 bullarna i pappersformar på en plåt och jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Värm under tiden ugnen till 200 gr.

Pensla bullarna med sirapslösning, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter tills de är guldgula.

Bullkaka

Den här bullkakan kallas också butterkaka och blir saftig och god tack vare vaniljkrämen. Tar du hela satsen vetebröd (från kanelsnurror) räcker degen till två kakor.

1/2 sats vetebröd (ovan som till kanelsnurror)

Fyllning:

2 msk smör eller margarin

2 msk socker

2 dl fast vaniljkräm (se recept)

Pensling:

1 ägg

ev mandelflagor

Glasyr:

1 dl florsocker

citronsaft

Ta en mindre del av degen och kavla ut till en tunn cirkelformad bottenplatta och lägg i en springform (ca 25 cm i diameter), klädd med bakplåtspapper.

Kavla ut resten av degen till en rektangulär platta. Rör ihop fett och socker. Bred fett och socker på plattan och fördela sedan vaniljkrämen i ett tunt lager. Rulla ihop till en rulltårta och skär i ca 2 cm breda skivor. Ställ bullarna med den skurna sidan upp på bottenplattan med en bulle i mitten och de andra runt kanten. Låt det vara lite mellanrum mellan bullarna; de jäser! Jäs ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 gr.

Pensla ovansidan med vispat ägg, strö på mandelflagor.

Grädda i nedre delen av ugnen 40–45 minuter.

Låt kakan svalna i formen, droppa över glasyr och servera.

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu