Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ska ha planerat terrordåd från Lund

Sverige
Toppdelad
Mohamed Moumou kom till Sverige via Frankrike i mitten av 1980-talet och blev svensk medborgare 1993. Säpos intresse vaknade när han bosatte sig i Skåne.

Han kallades till förhör en första gång 1995 efter ett attentat i Frankrike. Två år senare kom Säpo på besök i hans hem i Lund.

Säpo misstänkte honom för samröre med GIA (Groupe Islamique Armé), som tagit på sig skulden för ett femtiotal blodiga terrrordåd i Algeriet och Europa.

Annons:

Dessutom hade Moumou tät kontakt med en fyra år äldre svensk-algerier. Enligt svensk och belgisk säkerhetspolis hade denne från sin bostad på Papegojlyckan i Lund planerat en serie terrordåd mot fotbolls-VM i Frankrike.

De båda var ledande namn i utgivningen av tidningen Al-Ansar, halvofficiellt organ för GIA i Europa. Tidningen förhärligade väpnad terrorism i islams namn. Men tidningens våldsromantik var omstridd. Det utbröt vilt slagsmål när regimtrogna algerier skulle hindra att tidningen delades ut vid en moské i Stockholm.

Först senare blev GIA känt som en av ett tiotal grupper som enats i terrornätverket al-Qaida.

Den 7 december 2006 kom Mohamed Moumou med på FN:s terroristlista.

Enligt de amerikanska uppgifterna ska han ha gått under fyra olika täcknamn: Abu Shrayda, Abu Amina, Abu Abdallah och Abou Abderrahman. Han ska ha terroristutbildats i al-Qaida-lägret Khalden i Afghanistan i mitten av 1990-talet – i samma veva som tre av de män som senare flög in i World Trade Center.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Erik Magnusson
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Sverige
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post