Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Skånska sopor kan fraktas till Dalarna

Sverige
Toppdelad
Nu är det slut på kommunernas rätt att bestämma hur invånarnas sopor tas om hand. En ny dom i regeringsrätten tvingar kommuner att handla upp tjänsten – något som kan betyda att skånska sopor fraktas till Mora i stället för Spillepengen i Malmö.
Skånska sopor kan fraktas till Dalarna
200 lastbilar tömmer varje dygn sina flak med sopor i Sysavs anläggning på Spillepengen i Malmö. BILD: Foto: Thomas Löfqvist

Gårdagens beslut i regeringsrätten skakar om landets kommuner. Fram till år 2000 hade de ensamrätt på behandlingen av sopor. Sedan dess har privata företag genom en intensiv lobbykampanj kapat åt sig bit för bit av en marknad värd femton miljarder kronor.

Regeringsrätten gerer fyra privata företag rätt mot Tomelilla och Simrishamn. Kommunerna får inte låta Sysav, där kommunerna är delägare med andra skånska kommuner, ta hand om soporna. Inte utan att företag i hela EU också får lägga bud på de 17 000 ton som kommuninvånarna slänger varje år.

Annons:

Ingen av de båda kommunalråden visste vad som väntade när de 2003 beslutade att lägga ned verksamheten i sitt gemensamma sopbolag och i stället bli delägare i Sysav. I utbyte mot att bli delägare förband sig kommunerna att låta Sysav ta hand om deras sopor till och med 2025.

– Det krävs stora anläggningar för att förbränna sopor. Det är inget för små kommuner så vi var helt eniga om att gå in i Sysav. Det var ingen som hade en aning om att beslutet skulle bli föremål för den här prövningen, säger Christer Akej (m), kommunalråd i Simrishamn.

Vid sammama tidpunkt som Tomelilla och Simrishamn gick in i Sysav drog de privata företagen via sin branschorganisation och andra lobbyister igång en serie aggressiva utspel mot kommuner som just gav soporna till egna bolag i stället för att göra upphandlingar. De båda kommunerna på Österlen utsågs till pilotfall och hamnade plötsligt i mycket större strid. Kommunalråden i Tomelilla och Simrishamn försvarade sig med att det inte finns någon annan lösning på rimligt avstånd och att sophanteringen blev billigare för invånarna efter anslutningen till Sysav. Men företagens offensiv fortsatte.

För att lyckas med sin kampanj satsade de på att få fler med sig i opinionen. Återvinningsindustrierna, de privata företagens organisation, anmälde Sysav till Konkurrensverket och fick statliga Nämnden för offentlig upphandling att uppmärksamma och kritisera Sysav och kommunerna. På flera håll i landet har lobbyister också lyckats få lokalpressen att skriva om att hemkommunen inte handlar upp.

Hösten 2005 såg Malmömoderaten Tobias Billström till att frågan om sopupphandling blev en fråga för riksdagen. Hans motion om skärpta straff mot dem som inte handlar upp avslogs då, men nu utreder regeringen (se sidoartikel). Frågor har också ställts i riksdagen till miljöministern Andreas Carlgren (c) och kommunministern Mats Odell (kd) om deras synpunkter, som båda ville avvakta regeringsrättens dom. I går ville ingen av dem kommentera domen.

Återvinningsindustriernas vdvd Annika Helker Lundström är nöjd.

– Det här är ett efterlängtat beslut och otroligt betydelsefullt för branschen.

Kommuner ser risker med långa transporter om privata bolag vinner en upphandling. Vad säger du om det?

– Det är inte självklart att allt ska förbrännas. Kommunen ska handla upp och ska fråga vad som går att materialåtervinna. Sedan får resten förbrännas och i den delen kan det bli kommunens anläggning som vinner anbudet.

För Simrishamn är beslutet en besvikelse.

– Jag upplever inte att vi har köpt något, utan vi har gått in i Sysav som delägare. Hade Sysav inte varit ett kommunförbund i stället för ett bolag så hade det gått bra, säger kommunalrådet Christer Akej.

Konkurrenter om soporna

Fem kraftvärmeverk i landet ägs inte av kommuner eller kommunala bolag:

Händelöverket i Norrköping

Ägare: Eon

Kapacitet: 20 ton avfall per timme.

Värmeverket i Mora

Ägare: Eon

Kapacitet: 3 ton avfall per timme

Norrtorp utanför Kumla.

Ägare: Sakab (som ägs av Eon)

Kapacitet: 12,5 ton avfall per timme.

Värmeverket i Uppsala

Ägare: Vattenfall

Kapacitet: 55 ton avfall per timme.

Värmeverket i Stockholm

Ägare: Fortum och Stockholms stad

Kapacitet: 73 ton per timme.

Spillepengen i Malmö

Ägare: Sysav

Kapacitet: 25 ton per timme.

Sysav startades 1974 och ägs av Burlöv, Kävlinge, Lomma, Malmö, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge och Ystad.

Annons:
Annons:
Relaterat

Ingen vet hur många som bryter mot lagen

"Det här slår ner som en bomb"

"Det här slår ner som en bomb"

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post