Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Skärpt straff i p-dramat

Sverige
Toppdelad
Hovrätten skärper straffet till två års fängelse för den 24-årige man som i tingsrätten dömdes för att ha vållat en 78-årig kvinnas död på en parkeringsplats i Landskrona i våras. Fallet blev mycket uppmärksammat.
Skärpt straff i p-dramat
BILD: Arkiv 2010: Patrick Persson

Hovrätten delar tingsrättens uppfattning om att mannen har gjort sig skyldig till misshandel, grov misshandel och grovt vållande till annans död.

I tingsrätten dömdes mannen till ett år och och tio månaders fängelse. Hovrätten höjer också skadeståndet till 50 000 kronor i stället för de 25 000 som tingsrätten fastslog.

Annons:

Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att våldet mot den äldre mannen ska anses som misshandel av normalgraden och att våldet mot kvinnan ska bedömas som grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Hovrätten anser det styrkt att 24-åringen uppsåtligen slagit kvinnan i ansiktet och att slaget lett till att hon föll till marken. Vissa av hennes skador har uppkommit av slaget, vissa som följd av att hon slog bakhuvudet i marken.

Utredningen har inte kunnat visa om slaget varit med öppen eller knuten hand. Men det råder inget tvivel om att 24-åringen i gärningsögonblicket varit medveten om att våldet utdelades mot en äldre kvinna, eftersom han stod mittemot henne när slaget utdelades.

Hovrätten delar tingsrättens uppfattning om straffvärdet på två års fängelse, men anser inte att det finns någon anledning att ta hänsyn till den åtalades psykiska tillstånd.

Hovrätten motiverar det höjda skadeståndet med att dödsfallet föregåtts av en uppsåtlig misshandel och att kvinnans make blev vittne till hela händelseförloppet. 50 000 kronor är annars praxis endast vid uppsåtligt dödande.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post