Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Statsvetare: Demonstrationerna påverkar inte demokratin i längden

Sverige
Toppdelad
Fyra frågor till Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet som har forskat om Sverigedemokraterna:
Statsvetare: Demonstrationerna påverkar inte demokratin i längden
Anders Sannerstedt.

Hur påverkas väljarna av de kraftiga protesterna mot sd?

– Jättesvårt att säga. Sverigedemokraterna har varit något av ”martyrer” i svensk politik. Jag tror att de kan tjäna på det eftersom vissa väljare stödjer de som är lite underdog.

Annons:

Varför väcker sd så mycket ilska?

– Det handlar naturligtvis om invandringspolitiken. När man talar om andra frågor, som skatter och välfärd, är Sverigedemokraterna inget extrem parti. Men i invandringsfrågorna är de längst ut på skalan och det är det konflikten handlar om. Jag tror inte att någon dialog är möjlig eftersom dessa två fraktioner står för långt ifrån varandra.

Hur påverkas demokratin av den här typen av protester?

– Det beror lite grand på hur aktionerna går till. Självklart ska mötesfriheten respekteras och våld ska inte förekomma. Men jag skulle inte gå så långt och säga att det får långvariga effekter på demokratin. I slutet av 1960- och början av 70-talet riktades ilska och protester mot andra typer av aktiviteter. Som till exempel att en tennismatch i Båstad stoppades i protest mot apartheid. Men den typen av aktioner tynade bort och demokratin överlevde.

Vad tjänar vänstergrupperna på protesterna?

– De syns och framstår som aktiva. Jag tycker också att man på senare år märker hur vissa grupper på vänsterkanten blir aktivare och i vissa fall tar till handgripligheter. Vi har sett stenkastning i samband med gatudemonstrationerna i Malmö, men det har också förekommit vandalisering mot centpartiets lokaler och blockad mot vissa arbetsplatser. Man kan konstatera att vissa inslag i dagens aktivism påminner om hur det var för 30 och 40 år sedan.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post