Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Stureplansprofilerna döms till fängelse för våldtäkt

Sverige
Toppdelad
Svea hovrätt fäller de två så kallade Stureplansprofilerna i det mycket uppmärksammade målet om våldtäkt mot en 19-årig kvinna.

Båda männen döms för grov våldtäkt och fängelsepåföljden för båda är fyra år. Båda ska dessutom omedelbart häktas.

- Det är tråkigt att hovrätten har ändrat tingsrättens dom. Jag var övertygad om att min klient skulle bli frikänd, säger advokat Björn Sandin, som försvarar 25-åringen.

Annons:

Advokaten har svårt att kommentera domen eftersom han inte har hunnit läsa den, men så mycket kan han säga att han är övertygad om att hans klient vill driva målet till Högsta domstolen.

Hovrätten anser att det är uteslutet att de båda männen inte har insett att samlagen inte var frivilligt från kvinnans sida. De sms männen skickat till varandra efter händelsen talar också för att de varit medvetna om att de utsatt henne för något otillbörligt.

Hovrätten finner således att de har haft uppsåt till gärningarna. Åtalet för våldtäkt är därmed styrkt och ska bifallas.

Att våldtäkten bedöms som grov beror framför allt på den mycket utsatta situation, instängd med två män i en lägenhet, som kvinnan befunnit sig i. Dessutom väger rätten in att det är fler än en gärningsman som förgripit sig på henne.

Kvinnan tilldöms ett skadestånd på 150 000 kronor. Hon får också ersättning för sveda och värk och förlorad inkomst.

Hovrättslagman Göran Ewerlöf förklarade att Svea hovrätt ordnat en presskonferens eftersom domstolarna har kritiserats mycket för att inte träda fram och förklara sina domar. Han sade att domstolen inte hade påverkats av massmedia:

- Det är en domares kärnuppgift att koncentrera sig på bevisningen och bortse från opinionsyttringar.

Av den stödbevisning som åberopats är det läkarintyget som väger tyngst. Det visade att kvinnan hade skador på hela kroppen och i underlivet.

Skillnaden mellan hovrättens och tingsrättens dom är enligt Ewerlöf att hovrätten har trott på kvinnan fullt ut medan tingsrätten trodde på vissa delar av hennes berättelse men inte på andra. Han bedömde det som mindre sannolikt att målet skulle föras vidare till Högsta domstolen.

- Målet handlar om rena bevisfrågor och har som jag ser det inget prejudikatvärde, sade Ewerlöf.

På frågan om hur vanligt det var att offret först är med på sex och sedan säger nej, svarade Ewerlöf:

- Ett nej är ett nej när det än kommer.

- Jagag är tagen och min klient är djupt chockad över domslutet. Domskälen är inte särskilt nyanserade och den stödbevisning som hovrätten har godtagit, förutom kvinnans egna uppgifter, är inte tillräcklig för en fällande dom, anser advokat Peter Mutvei, som försvarar den yngre av de båda männen.

Även han säger att hans klient ska överklaga domen till Högsta domstolen.

Målets kärnfråga har varit om männen, 21 och 25 år, insåg att den 19-åriga kvinnan de hade sex med inte ville fortsätta. Tingsrätten friade männen och motiverade sin dom med att de inte uppfattat kvinnans nej.

Åklagaren hade krävt att männen skulle dömas till minst fyra års fängelse för grov våldtäkt.

Kvinnan har berättat att de fysiska skador hon fick vid våldtäkten gick över på någon eller några veckor. Men hon har mått psykiskt dåligt efter övergreppet, varit sjukskriven på heltid i en månad och därefter på halvtid i ytterligare en dryg månad.

Under hösten har hon varit heltidssjukskriven under två veckor. Hon går fortfarande på psykologsamtal och kommer enligt läkarintyg att behöva längre tids behandling.

Natten till den 25 mars hade trion varit på restaurang i Stockholm. Efteråt gick sällskapet upp till en lägenhet i city.

Männen harar medgett att de hade sex med kvinnan, men säger att de aldrig hotat henne eller använt något våld. De hävdar att kvinnan aldrig vid något tillfälle gett uttryck för att hon inte ville fortsätta ha sex.

Kvinnan hävdar däremot att hon sade nej till fortsatt sex. Hon berättade under rättegången detaljerat om hur männen växelvis hade olika former av sex med henne med inslag av våld och förnedring.

Männen har i medierna kallats Stureplansprofiler och ägde tidigare en krog tillsammans.

Annons:
Annons:
Relaterat

Spänd väntan på våldtäktsdom

Advokat begär överprövning av sexmål

Känsloladdad avslutning på rättegång

Åtalad nekade till våldtäkt

Kvinna medgav förnedringslekar

Stureplansprofilerna hotade

Rättvisans lotteri

Rättvisans lotteri

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post