Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Stureplansprofilerna hotade

Sverige
Toppdelad
De två Stureplansprofiler som friats från våldtäkt mot en 19-årig kvinna har utsatts för hot. Hovrättsförhandlingen mot dem hålls därför i en särskild säkerhetssal.
Stockholm. När Svea hovrätt på torsdagen inleder den nya prövningen av männens skuld så sker det under förstärkt säkerhet. I stället för i hovrättens lokaler på Riddarholmen i Stockholm hålls rättegången i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Svea hovrätts säkerhetschef Ragnar Palmkvist vill inte berätta vari hoten består eller varifrån de kommer.
- Det finns en hotbild mot de tilltalade utifrån vissa gruppers intresse för dem. Men den förstärkta säkerheten behövs också för rättsväsendets aktörer, säger Palmkvist till TT.

Den misstänkte 21-åringens advokat Peter Mutvei berättar att personer har sökt efter hans klient som också fått ta emot hot via mejl. Vidare har flera demonstrationer mot tingsrättens friande dom i våras genomförts utanför hans bostad.
- Vid ett par tillfällen har han fått porten sönderslagen, men jag vet inte om det var i samband med demonstrationerna, säger Mutvei till TT.

Den nya huvudförhandlingen mot männen kommer att pågå i två dagar.
Kammaråklagare Anita Kjellén vill ha båda dömda för grov våldtäkt. Hon anser att männen otillbörligt utnyttjat att kvinnan varit i ett hjälplöst tillstånd eftersom hon var svårt berusad och ensam med de två männen utan möjlighet att fly eller påkalla hjälp.

Kvinnan berättade i tingsrätten att hon skrikit och gråtit och försökt kämpa emot. Hennes berättelse styrks av att hon haft omfattande skador och av att vittnen intygat att hon direkt efter våldtäkten var mycket uppriven och chockad.

Männen, 25 och 21 år, har i media kallats Stureplansprofiler och ägde tidigare en krog tillsammans. De har medgett att de haft samlag med kvinnan, men nekar till att ha tvingat henne. Den yngre av dem anmäldes i augusti för ytterligare en brutal våldtäkt, men den förundersökningen lades ned.

Stockholms tingsrätt kom fram till att mycket talar för att kvinnan utsatts för våld och förnedring, men motiverade den friande domen med att det kan ha varit så att männen inte uppfattat att kvinnan motsatte sig sex.

Utslaget väckte stor uppmärksamhet och ledde till flera demonstrationer i centrala Stockholm.
Annons:
Annons:
Annons:
Relaterat

Stureplansprofilerna döms till fängelse för våldtäkt

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post