Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sverige med i toppen i rånstatistiken i Europa

Sverige
Toppdelad
Svenska värdetransporter har rånats på nästan en halv miljard kronor. Sverige finns med i toppen när det gäller värdetransportrån i Europa. Branschen kräver att polisen inrättar en enhet på riksnivå, men det kravet får de inte igenom när de på onsdag träffar polishöjdarna.

Statistik på europeisk nivå visar att 224 värdetransportrån inträffade i Sverige mellan 1998 och 2004. Bara Storbritannien, Frankrike och Polen, länder med betydligt fler invånare, ligger före. Sverige ligger också fyra på listan över länder där rånarna kommit över mest pengar. Över 450 miljoner kronor har stulits från värdetransporterna under en sexårsperiod. Försäkringsbolagen pekar också ut landet som fjärde farligaste i Europa. Allt detta i kombination med att polisen endast klarar upp hälften av rånen gör att branschen kräver en rad åtgärder från svenska myndigheter.

Ett av huvudkraven är att polisen ska samordna sina insatser på nationell nivå. Rikskriminalpolisen ska inrätta en särskild enhet med det övergripande ansvaret för att förebygga och klara upp rånen. Branschen anser det vara ett problem att polismyndigheter i landet jobbar på olika sätt. Även facket, Svensk Handel och Svenska Bankföreningen ställer sig bakom kravet.

Annons:

– Vi gör allt som står i vår makt för att skydda transporterna. Men det är svårt att värja sig mot mer eller mindre regelrätta militäraktioner, säger Leif Svensson, vd på Falck Värde i Sverige.

Men polisen säger nej, bland annat med hänvisningen att det är en kostnadsfråga och att rikskriminalen har en grupp som jobbar mot organiserad brottslighet där även värdetransportrånen ingår.

– Polisen är duktiga på att klara upp brotten, men de måste jobba mer kontinuerligt och få bättre resurser. Det har visat sig i helgen att resurserna inte räcker till eftersom vi inte har fått tillräckligt hjälp med att eskortera värdetransporterna, säger Åke Andersson, informationschef på Securitas.

På onsdag ska cheferna för Securitas och Falck, de två största aktörerna inom värdetransporterna i Sverige, träffa Therese Mattson, rikskriminalens chef och Stefan Strömberg, rikspolischef, och diskutera de här frågorna.Branschföreträdarna har även uppvaktat justitieminister Thomas Bodström där man bland annat har framfört krav på skärpta straff. I Norge kan en person som kan knytas till organiserad brottslighet och medverkar till ett rån få 17 års fängelse. I Sverige är maxstraffet för grovt rån, där riktiga vapen används, 10 års fängelse.

– Många av rånarna döms inte till maxstraff och då är det inte konstigt att man utför ett rån för det lönar sig att sitta av tiden och sedan hämta ut pengarna. Vi vill även att straffet för förberedelse till grovt rån ska höjas, säger Leif Svensson.

I går ville Thomas Bodström inte ge några kommentarer med hänvisning till att det pågår en facklig strid. Linda Romanus, pressekreterare hos justitieminister pekar på en rad förslag från regeringshåll mot den organiserade brottsligheten. Bland annat att polisen ska få genomföra telefonavlyssning, kameraövervakning och husrannsakan i förebyggande syfte. Frågan tas på allvar inom regeringen, försäkrar hon, och berättar att justitieminister ska träffa företrädarna för branschen om ett halvt år.

– Då förväntar vi oss också att de redovisar vad de själva har gjort för att förbättra säkerheten, säger Linda Romanus.

Fakta: Värdetransportrån i Europa

Europeiska värdetransportorganisationen, ESTA, har sammanställt rånstatistik för värdetransportbranschen i Europa. Siffrorna redovisas i en rapport som svenska branschorganisationen, Sweguard, har skrivit och i början av oktober lämnat till justitiedepartementet.

Förutom Sverige finns bara Danmark med på listan.

I Norge har under sama period inträffat 42 rån, i Finland endast 4.

Efter det uppmärksammade rånet i norska Stavanger har polisen och andra myndigheter i landet tagit krafttag mot ligorna vilket lett till att rånen minskat, enligt Leif Svensson på Falck.

Antalet rån 1998-2004

1. Storbritannien: 4 627

2. Frankrike: 350

3. Polen: 267

4. Sverige: 224

5. Irland: 170

6. Italien: 136

7. Portugal: 119

8. Danmark: 93

9. Tyskland: 92

10. Nederländerna: 74

Övriga: 259


Belopp som rånarna kom över 1998-2004

1. Storbritannien: 1 211 365 459

2. Frankrike: 625 817 824

3. Italien: 517 352 500

4. Sverige: 458 479 376

5. Luxemburg: 213 278 119

6. Tyskland: 161 027 367

7. Norge: 105 922 554

8. Danmark: 104 808 272

9. Ungern: 78 757 830

10. Belgien : 78 533 434

Övriga: 393 463 078


(Siffrorna anges i milj svenska kronor.)

Annons:
Annons:
Relaterat

Säkrare transportkassetter fackets viktigaste krav

"Ingen ny enhet för varje ny brottskategori"

Farligt mycket kontanter i handeln

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post