Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Två gripna för fildelningsbrott

Sverige
Toppdelad
Två personer i Skövde har delgetts misstanke om brott mot upphovsrättslagen. De misstänks tillhöra fildelareliten "Scenen".

Två personer i Skövde har delgetts misstanke om brott mot upphovsrättslagen enligt åklagarmyndigheten i Stockholm. Polisen gjorde i går husrannsakningar i två lägenheter i Skövde och de två personerna anhölls.

Åklagarmyndigheten tror att de två personerna har ingått i ett internationellt nätverk. Det har gjorts tillslag även i andra länder och utredningen är en del i en gemensam insats i Sverige, Storbritannien, Belgien, Nederländerna och Spanien.

Annons:

Männen är i 30 årsåldern och misstänks ha avkodat ett stort antal filmer och lagt ut dem på nätet.

– Det rör som ett stort antal filmer som de har gjort tillgängliga ute på nätet. Exakt hur många det rör sig om kan jag inte säga, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

Hur centralt de figurerat i nätverket eller vad nätverket kallar sig vill inte Fredrik Ingblad kommentera. Männen ska förhöras under fredagseftermiddagen och kvällen. Därefter kommer åklagaren att ta ställning till om de ska släppas eller vara fortsatt frihetsberövade.

Henrik Pontén är jurist på Antipiratbyrån, som arbetar mot illegal fildelning.

– De misstänkta tillhör den innersta kärnan av organiserade pirater inom den så kallade Scenen som systematiskt stjäl film och sprider det på nätet. Svenskarna har haft en ledande roll i verksamheten och den viktigaste delen av gruppens infrastruktur har funnits i Sverige, säger han.

– Problemet med piratkopiering på internet är stort, växande och drabbar allt fler kreatörer över hela världen Att Interpol nu engagerar sig i och samordnar en insats av denna omfattning är glädjande men också ett tydligt tecken på hur stort problemet har blivit, säger Pontén.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
  • Upphovsrätt

Storbritannien vill stänga av pirater

Länkar prövas i rätten

Varannan ogillar fildelarlag

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post