Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Vitlökskicken är kartlagd

Sverige
Toppdelad
En medicinsk forskargrupp från Lunds universitet har i samarbete med forskare i San Francisco och en grupp lundakemister, ledda av professor Olov Sterner, kartlagt vad som händer vid en vitlökskick.
LUND. Resultatet har publicerats i den internationella tidskriften PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). När du äter vitlök startar en hel kaskad med händelser i munnen, ryggmärgen och hjärnan. Det aktiva ämnet i vitlök, allicin, binder till en receptor i smärtnerverna och öppnar en så kallad jonkanal som utlöser en rad reaktioner i kroppen.

Senap och chilipulver fungerar på liknande sätt. Alla tre är också gamla beprövade medicinalväxter. Aztekerna i Mexiko lär ha använt chilipeppar för att lindra tandvärk. Senapsplåster har använts mot reumatiska besvär och ledinflammationer och vitlök används fortfarande ofta för att förebygga förkylningar.

Forskarna har undersökt olika naturprodukter som har dokumenterad effekt på människor för att se hur de påverkar nervsystemet.

" Det ger dels en större förståelse för hur nerverna fungerar, dels idéer tlll utveckling av nya läkemedel", säger docent Peter Zygmunt, som tillsammans med professor Edward Högestätt lett den svenska delen av forskningen, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

" När vi nu vet vilka receptorer som påverkas av vitlök och de andra medicinalväxterna så har vi möjlighet att skräddarsy läkemedel som kan påverka just dessa receptorer och därmed funktionen hos de berörda nerverna ", tillägger Edward Högestätt.

Växterna själva tros ha utvecklat de brännande ämnena för att hindra angripare. Det fungerar mot gnagare - men inte mot människan som har lärt sig att uppskatta stark mat.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post