Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

1600 nya bosättningshus godkända av Israel

Världen
Toppdelad
Israels inrikesminister har idag gett tillstånd för 1600 nya hus i bosättningar i östra Jerusalem.
1600 nya bosättningshus godkända av Israel
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s vicepresident Joseph Biden.BILD: Foto: AP

Beskedet kom timmar efter att USA:s vice president Joe Biden gav ett helhjärtat stöd till Israels säkerhet, rapporterar New York Times.

Joe Biden är just nu på officiellt besök i Israel. Efter att ha konfronterats med bosättningsbeslutet valde Biden att komma en och en halv timme sent till en middag med Netanyahu och utfärda ett nytt uttalande:
– Jag fördömer den israeliska regeringens beslut att utveckla planerna för nya bostäder i östra Jerusalem, hette det.

Annons:

Biden sade också att godkännandet var "exakt den typen av steg som underminerar förtroendet vi behöver nu".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska ha blivit ordentligt besvärad av inrikesministerns utspel. Netanyahus administration skickade också ut inrikesministeriets förklaring att bosättningsplanerna var tre år gamla och att godkännandet var en rutinsak som inte alls hade med Bidens besök att göra.

Beslutet ses som en provokation mot palestinier såväl som USA. Palestinas president Mahmoud Abbas ringde Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa och uppmanade honom att agera.

I december berättade Israel om planerna på 700 nya hem i områden på den ockuperade Västbanken som Israel ser som en del av Jerusalem. De planerna fördömde både USA och palestinska myndigheter.
– USA motsätter sig nya israeliska byggnader i östra Jerusalem, sade president Barack Obamas talesperson Robert Gibbs då.

Israel menar att hela Jerusalem är statens odelbara och eviga huvudstad, något som inte erkänts internationellt.

Netanyahu stödjer fortsatt israeliskt byggande i området men värdesätter än mer goda relationer med USA och fortsatta samtal med palestinierna, skriver Ethan Bronner för New York Times. Enligt samma analys är det alliansen med partier mer till höger, som inrikesministern Eli Yishais parti Shas, som försvårar Netanyahus moderata linje.

Samtidigt med Bidens besök har indirekta fredstrevarsamtal inletts mellan israeler och palestinier i Jerusalem.

Biden var vid tisdagens presskonferens tydlig med att målet är en riktig fred, och att det kommer kräva ”djärva åtaganden” från alla parter.
– Du har gjort det förr och jag är säker på att du, för en sann fred, skulle göra det igen, sade Biden vid en gemensam presskonferens vänd mot sin gamle vän, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

”Nästansamtal” hade då precis inletts, trevare via USA:s medlare George Mitchell, som är tänkta att med tiden leda till att fredsprocessen tinas upp mer konkret. Ingendera part verkar dock särskilt exalterad över samtalen, som kommer efter månader av amerikanska påtryckningar.

Bidens kanske viktigaste poäng under Mellanösternresan – det helhjärtade stödet till Israels säkerhet – riktades mot Iran.

Netanyahu och Biden hade innan det pratat om hur Israel kan vänta skydd av USA i utbyte mot att inte angripa Iran.
– Framsteg sker i Mellanöstern när alla förstår att USA och Israel är som sammanväxta. Det finns ingen glipa mellan USA och Israel när det handlar om Israels säkerhet, sade han.

Israel meddelade även, via infrastrukturminister Uzi Landau vid en konferens i Paris på tisdagen, att en reaktor som kan bli den första som bidrar till Israels elförsörjning ska byggas i Negevöknen, i ett samarbete med Frankrike och Jordanien. Tanken uppges vara att elsamarbete ska kunna bidra till bättre kontakter mellan Israel och landets grannar.

– Kärnenergi kan vara ett ämne för regionalt samarbete med målet att främja fred, sade Landau i Paris.

Israel har atomreaktorer, men de bidrar inte till det allmänna elnätet. Landet har aldrig erkänt det men i synnerhet Dimonaverket antas användas för att producera kärnvapen.

Biden är den högst rankade amerikan som besöker Israel sedan Barack Obama blev president i fjol.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Relaterat

Israel släpper in Ban Ki-Moon i Gaza

Israel bygger nytt i östra Jerusalem

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post