Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Abdulwahab ringde Irak

Världen
Toppdelad
Taimour Abdulwahab ringde till en mobiltelefon i Irak samma dag som han sprängde sig till döds i Stockholm, enligt utredningen mot Nasserdine Menni, som misstänks ha finansierat dådet. Menni greps i Skottland i mars.
Abdulwahab ringde Irak
BILD: Foto: Scanpix

Taimour Abdulwahab ringde till en mobiltelefon i Irak samma dag som han sprängde sig till döds i Stockholm i fjol, enligt utredningen mot mannen som misstänks ha finansierat dådet.

Den nu 31-årige Nasserdine Menni, misstänkt för finansieringen, greps i Skottland i mars. Enligt utredningen mot honom ringde Abdulwahab till en mobiltelefon som fanns i Irak samma dag han sprängde sig. Han tog också emot ett samtal från en mobiltelefon i Irak och försökte sedan upprepade gånger ringa till Menni.

Annons:

Abdulwahab uppges också ha fått träning i terrorism i Syrien och Irak under sommaren 2009. Han sägs vidare ha köpt tryckkokare, fyrverkeripjäser, kemikalier, spikar, stålkulor och andra artiklar i Sverige för att tillverka sprängladdningarna. Abdulwahab ska ha haft kontakt med Menni sedan 2003.

Menni misstänks nu, förutom finansieringen via olika bankkonton, för en lång rad brottsrubriceringar – däribland bedrägeri, användande av falska identitetshandlingar och brott mot migrationslagarna. Han ställdes i dag inför en domstol i Glasgow i en förberedande förhandling. Den slutade med att en ny förberedande förhandling utlystes till den 18 januari nästa år.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Relaterat
Stockholmsbomben i domstol

Stockholmsbomben i domstol

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post