Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

CIA:s förstörda tortyrband utreds

Världen
Toppdelad
De utraderade videoband som innehållit brutala förhör av misstänkta terrorister växer till en praktfull politisk skandal i USA som kan dra ner underrättelsetjänsten CIA i en djup kris. Justitiedepartementet har inlett en utredning.

NEW YORK. Dick Durbin, demokraternas andreman i senaten, gick snabbt till USA:s justitieminister Michael Mukasey med kravet att klarlägga om CIA begått brottsliga handlingar genom att förstöra dokument som behövs i en rättslig process. Durbins kollega Edward Kennedy drar paralleller till Watergateskandalen då utraderade bandinspelningar bidrog till president Richard Nixons fall.

Dagens bandhärva kan framförallt underminera förtroendet för CIA som redan misstros efter anklagelser om grova och möjligen medvetna felbedömningar inför invasionen av Irak. Men även president George W Bush kan dras med, särskilt om det blir en ny debatt om huruvida USA använt tortyr mot misstänkta terrorister. Bush säger att han inte har något minne av att någon sagt något om videobanden. Men enligt olika medieuppgifter var hans tidigare förtrogne rättslige rådgivare Harriet Miers informerad innan banden förstördes.

Annons:

De upprörda reaktionerna tyder på att tortyrfrågan kan bli en del av nästa års valkampanj. Flera demokratiska presidentkandidater har redan tidigare valt att betona att tortyr kommer att vara uteslutet under deras ledarskap. President Bush har i och för sig sagt att ”USA inte ägnar sig åt tortyr”. Men han har undvikit att svara på var gränsen går mellan hårdföra förhör och tortyr och han reste invändningar när kongressen förra året antog ett tortyrförbud.

De CIA-band som raderats visade uppenbarligen brutala förhör som utfördes 2002 – året efter 11 septemberattacken – av två misstänkta terrorister, Abu Zubaydah och Abd Rahim Nashiri. Banden förstördes i november 2005.

Beslutet togs sannolikt för att skydda CIA och dess agenter från rättsliga åtgärder. Vid tidpunkten pågick en hård politisk debatt om tortyr och USA:s högsta domstol tog upp frågan vilket 2006 ledde till ett beslut om att medlemmar i terrornätverket al-Qaida skyddas av Genèvekonventionens förbud mot tortyr av krigsfångar.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post