Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Danmark skakat av terrorhot

Världen
Toppdelad

Danmark skakades på tisdagen av nyheten att nio unga män gripits misstänkta för att ha planerat terrordåd. I muslimska kretsar var upprördheten stor. Männen greps i natt i Vollsmoseområdet i Odense.

- Det är något av det mest allvarliga som har inträffat i Danmark någonsin, kommenterade justitieminister Lene Espersen.

KÖPENHAMN. Sju av dem fördes under eftermiddagen till häktningsförhandlingar.

- Det är något av det mest allvarliga som har inträffat i Danmark någonsin, kommenterade justitieminister Lene Espersen.

Annons:

Polisen hävdade att gripandena gått lugnt till. Ögonvittnen gav en annan version.

- Det är ett krig mot islam, sade brodern till en av de gripna.

Han berättade att 15 poliser med sköldar och dragna vapen stormat in på natten och tvingat ner hela familjen på golvet med handfängsel.

- Vi är bara vanliga människor, sade mannen.

Men terroristexperter konstaterar att Danmark är ett terrormål på grund av sin militära närvaro i Irak och på grund av de beryktade Muhammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten.

Det var nio män mellan 18 och 33 år som greps sedan de övervakats en längre tid, uppgav säkerhetspolisen PET, Politiets Efterretningstjeneste. Tre av de gripna släpptes efter inledande förhör.

De gripna kommer från muslimsk miljö. Minst en av dem har danskt ursprung, medan de övriga har annan etnisk bakgrund. De flesta är danska medborgare.

Enligt polisen har spaningen avslöjat en rad förhållanden, som pekar på att flera av de anhållna skaffat material för att tillverka sprängmedel och att detta skett i samband med förberedelse av en terrorhandling.

Men polisen kan inte säga hur långt männen kommit i dessa förberedelser. Tillslaget skedde därför i förebyggande syfte, enligt PET-chefen Lars Findsen.

Polisen informerade under natten muslimska ledare i Danmark om bakgrunden till aktionen och i avsikt att förhindra oroligheter.

I Vollsmose i Odense hölls på tisdagen ett krismöte med det så kallade Vollsmosesekretariatet, som samordnar insatser i den socialt belastade stadsdelen.

I Vollsmose bor cirka 10 000 personer från 79 olika nationaliteter. 70 procent av invånarna har inte dansk etnisk bakgrund.

Dansk Folkepartis ledare Pia Kjärsgaard krävde på tisdagen en skärpning av terrorlagen som infördes efter 11 september 2001. Partiet vill ge polisen större möjlighet till avlyssning och övervakning.

Radikale Venstre vill avsätta 10 miljoner kronor om året till forskning om islamism och inrätta en terrorkommission som skall analysera vilka medel som är bäst i kampen mot terror.

Enhedslisten vill också ha forskning.

- Om vi vill slippa terror, så måste vi ta oss an orsakerna till terrorn och anslå pengar till att forska i orsakerna till att några unga människor kommer på något så vansinnigt som att döda sig själv och andra, sade Line Barfod från det vänsterinriktade partiet.

För en tid sedan beslöt justitieminister Espersen att väcka åtal mot fyra ungdomar i den första terrorrättegången i Danmark.

De fyra anklagas för att stå i förbindelse med en 20-årig dansk-turkisk man som tillsammans med en 19-årig svensk och två bosniska män står inför rätta i Bosnien misstänkta för att ha förberett ett terrordåd någonstans i Europa.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post