Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Danska badgäster såg val

Världen
Toppdelad

Irene Munck och Ove Brandt fick överraskande besök när de klättrade upp i sin motorbåt efter att ha badat i lördags.

– Vi hörde ett blåsljud, ungefär som en häst som frustar, tio till femton meter ifrån oss, berättar Ove Brandt för valväktarna på Fiskeri- och Sjøfartsmuseet i Esbjerg.

KÖPENHAMN. ”Det är en val!” sa hans fru Irene Munck, men lyckades inte övertyga sin man.

– Sen såg jag själv ryggfenan. Det var en chock, men också en stor upplevelse, säger Ove Brandt.

Annons:

I en kvart kunde de iaktta det stora djuret på nära håll medan det simmade runt parets båt som låg för ankar.

Valen dök överraskande upp i Køge bugt söder om Köpenhamn i fredags, då många människor såg den från land. Dagen efter rapporterade båtägare och badare att de sett valen nära olika hamnar i trakten.

– De flesta uppskattar längden till cirka tio meter. I så fall är det troligen en sillval, Balaenopters Physalus, men helt säkra kan vi inte vara, säger biolog Ragnhild Skov på Fiskerimuseet till Sydsvenskan.

Sillvalarna håller normalt till på betydligt djupare vatten i Atlanten. Det händer att de förirrar sig in i norska fjordar, men de är sällsynta i Östersjön.

– För fem år sedan hade vi en sillval i Lilla Bält i nästan fyra månader innan den plötsligt försvann. Just sillvalarna tycks ha talang att hitta ut igen, och verkar klara sig ganska bra i grunda vatten, säger Rigmor Skov.

–När kaskelotter förirrar sig in på grunt vatten vid Rømö på Jyllands västkust, så strandar de och dör. Sillvalen vi har besök av just nu har varit inne på bara tre-fyra meter vatten. Det är inte mycket för en tiometersval!

Vet ni var valen finns nu?

–Nej, senaste gången någon rapporterat att de sett den var i lördags kväll. Kanske har den lyckats hitta ut ur Östersjön igen, säger Ragnhild Skov.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post