Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Fördraget är klart – nu kan EU gå vidare

Världen
Toppdelad
Knappt var EU-fördraget klart förrän ropen på folkomröstning började skalla runt om i Europa.Men Fredrik Reinfeldt och de övriga stats- och regeringscheferna vill inte riskera ännu ett nej.Nu ska EU blicka framåt – och ägna sig åt globaliseringens hot och möjligheter.
Fördraget är klart – nu kan EU gå vidare
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, till vänster, den franska presidenten Nicolas Sarkozy och brittiska premiärministern Gordon Brown under toppmötet i Lissabon. Foto: AP
...

Lissabon. Det var en utmattad samling EU-ledare som i går eftermiddag höll presskonferenser efter toppmötets slut.

Efter en lång natt – där Polen och Italien stått för de sista krumbukterna – var allt klart: Ett nytt fördrag som gör det lättare att fatta beslut i framtiden.

Annons:

– Efter det här tror jag inte någon är sugen på att prata om EU:s institutioner på länge, pustade Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Men än är fördraget faktiskt inte i hamn. För att träda i kraft måste det godkännas i alla 27 medlemsstaterna. Och nu höjs krav på folkomröstningar runt om i Europa.

Enligt en stor opinionsmätning som Financial Times gjort i de fem största EU-länderna kräver hela 70 procent av medborgarna att få tycka till om fördraget.

Även i Sverige finns en majoritet för en folkomröstning.

Men stats- och regeringscheferna är livrädda att historien från sommaren 2005 ska upprepas. Då föll en färdig EU-konstitution på att fransmän och holländare sade nej.

I Irland måste en folkomröstning hållas enligt grundlag.

I Storbritannien pressar oppositionsledaren David Cameron och en EU-kritisk opinion på. Men premiärminister Gordon Brown upprepade i går sitt nej: Storbritannien har bevakat sina ”röda linjer” – rätten att stå utanför samarbete om brott och straff, arbetsmarknad och skatter. Därmed behövs ingen folkomröstning.

I Danmark har s-ledaren Helle Thorning-Schmidt börjat tala om folkomröstning.

Och i Sverige tog vänsterledaren Lars Ohly i går täten för samma krav, som stöds av miljöpartiet och EU-kritiker i andra partier.

Men Fredrik Reinfeldt tänker inte ge efter.

För Sverige är en viktig poäng med det nya fördraget att det gör det lättare att ta upp nya medlemmar i unionen.

Men alla EU-ledarna är inte lika förtjusta som Reinfeldt i tanken på att släppa in Turkiet.

Vid den avslutande debatten i går fick Nicolas Sarkozy igenom ett förslag att tillsätta en grupp av ”vise män” som ska dra upp gränser för det framtida Europa.

Det här ses som ett försök att sprida den franska uppfattningen: att det muslimska Turkiet inte platsar i EU.

– Vi har markerat att vi inte tycker det hör hemma i en sån här expertgrupp att prata om Europas geografi eller att använda den som en ursäkt för att göra det svårare för enskilda länder att bli medlemmar i EU, sade Fredrik Reinfeldt.

Den svenska regeringen är betydligt mer positiv till ett initiativ från Gordon Brown om att EU:s ledare – nu när fördraget är klart – ska ägna framtiden åt att diskutera hur Europa ska hantera globaliseringens hot och möjligheter.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
  • Olle Lönnaeus
Relaterat
"Fördraget inte i hamn ännu"

"Fördraget inte i hamn ännu"

Reinfeldt nöjd efter mötet

Reinfeldt nöjd efter mötet

Fördrag ger EU president

Fördrag ger EU president

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post