Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

H5N1-virus nu bekräftat nära Sverige

Världen
Toppdelad
På onsdagsmorgonen bekräftades att svanar i Östersjön verkligen dog av viruset H5N1, rapporterar Reuters. Det var på tisdagskvällen som det rapporterades att ett misstänkt fynd av den fruktade virustypen H5N1 påträffats i döda svanar på Rügen. Svenska tamfåglar måste nu hållas inomhus, meddelar Jordbruksverket. Ett snabbtest visade spår av H5N1-viruset i två av svanarna, uppgav talesmän för tyska jordbruksdepartementet på tisdagskvällen.

Svanarna skickas nu till EU:s laboratorium i Weybridge, Storbritannien för mer omfattande analys.

Svenska myndigheter reagerade direkt.

Annons:

Sverige inför redan i dag, onsdag, en omedelbart gällande föreskrift om att alla höns, kalkoner och andra tamfåglar måste hållas instängda och matas och utvattnas under tak. Föreskriften gäller för hela Sverige.

– Vi vilar inte på hanen utan genomför det här som en extra säkerhetsåtgärd, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket, till TT.

Rügen med färjeläget Sassnitz ligger bara tio mil från Skånes sydkust. Jan-Åke Hillarp, länsstyrelsens tillsyningsman på Måkläppen i Falsterbo, är beredd att när som helst hitta smittade svanar på Falsterbonäset.

– Svenska svanar kan mycket väl övervintra vid Rügen. De flyttar sig bara så långt bort att de slipper isen. Flertalet har nog dragit sig mot Danmark, men några kan mycket väl ha tagit sig ner till tyska kusten, säger Jan-Åke Hillarp till Sydsvenskan.

Han verkar ändå inte särskilt oroad över rapporterna från Rügen.

– Inte så länge det handlar om vilda fåglar. Vi brukar hitta döda svanar varje år. Detta virus kan ha funnits tidigare år. Skillnaden är att man nu tar många fler prover än annars.

Jan-Åke Hillarp påpekar att viruset blir farligt först när det når tamfåglar och miljöer där folk och fä bor tätt.

– Jag tror det vi ska vara mest rädda för är när sjukdomen muterar, när den sprids mellan människor.

Björn Olsen, infektionsläkare i Kalmar och ornitolog, ansvarar för den svenska virusspårningen vid Ottenby fågelstation på Öland. Han nåddes också av de tyska rapporterna på tisdagskvällen.

– Den stora spridningsrisken är kombinationen av vilda och tama fåglar, säger Björn Olsen och tonar också ner risken med smittspridning mellan vilda fåglas.

Den som hittar döda eller döende fåglar i naturen bör vara extra försiktig nu.

– Rör inte dem, utan rapportera fyndet till myndigheterna, säger Björn Olsén.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
  • Björn Sjö
Relaterat

Fyra döda svanar på Bornholm

Trelleborgs miljöförvaltning manar till försiktighet

Fågelvirus bekräftat i tyska svanar

Fågelvirus bekräftat i tyska svanar

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post