Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

I Ungdomshuset föddes internationella kvinnodagen

Världen
Toppdelad
Nu rivs ungdomshuset på Jagtvej 69 i Köpenhamn. På torsdag firas internationella kvinnodagen världen över. Det har verkligen med vartannat att göra: kvinnodagen infördes i just detta hus, 1910.

Det är alltså historisk mark som nu försvinner. Sedan huset byggdes och öppnades som ett Folkets hus 1897 har åtskilliga milstolpar i arbetarrörelsens historia skapats här.

Kändisar som den marxistekonomiska teoretikern, författaren och socialistkämpen Rosa Luxemburg har varit i huset, liksom hennes dåtida meningsmotståndare Lenin.

Annons:

Den 26 augusti 1910 möttes den andra internationella socialistiska kvinnokonferensen på Jagtvej 69. Ett hundratal kvinnor från sjutton länder samlades för att diskutera den spirande kvinnorättsrörelsen.

Året före hade det amerikanska socialistpartiet utropat en nationell kvinnodag i USA, dock den 28 februari. Inspirerad av detta föreslog den tyska socialisten Clara Zetkin att en internationell kvinnodag skulle utropas.

I första hand skulle den ägnas åt kampen för kvinnlig rösträtt. Men hela kvinnofrågan skulle uppmärksammas, hette det, i en anda av internationell solidaritet. Det blev bifall, men utan att en bestämd dag klubbades.

Datumet varierade under de första åren, även om dagen fick stor genomslagskraft redan från 1909. Men först 1922 fastställdes den 8 mars vid den andra internationella kvinnliga kommunistkonferensen i Moskva.

Detta som hyllning till den dag då arbetarkvinnorna i Ryssland 1917 gick ut i strejk för bröd och fred mitt under brinnande krig.

Aktionen bidrog till att tsaren abdikerade, och den provisoriska regeringen gav kvinnorna rösträtt.

När de församlade kvinnorna 1910 strömmade ut ur huset på Jagtvej 69 anade de knappast vad de gett upphov till.

Ännu nittiosju år senare – när deras möteslokal just pulvriserats – uppmärksammas deras idé över hela världen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Relaterat
Slutet för Ungdomshuset

Slutet för Ungdomshuset

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post