Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Irakgripna kopplas till dödad svensk

Världen
Toppdelad
Enligt USA:s militär har fyra al-Qaida-medlemmar gripits i Mosul i Irak. I samma område dödades den svensk som utpekats som andreman i irakiska al-Qaida. Minst en av de gripna kopplas till svensken.
Bild av Abu Qaswara släppt...
Patrick Driscoll, talesman för...

STOCKHOLM. De senaste gripandena skedde under onsdagen och torsdagen. Enligt det amerikanska uttalandet har minst en av de gripna haft samröre med kretsen kring den svenske 43-åringen.

Svensken är den av FN och EU terroriststämplade andremannen i irakiska al-Qaida. Amerikansk militär berättade i går för TT att han sprängde sig själv sedan han skottskadats.

Annons:

Hustrun till den dödade svensken har underrättats av svenska myndigheter, säger Amelye Heinsjö vid utrikesdepartementets presstjänst.

Mannen har tidigare kopplats samman med en moské i Brandbergen i Haninge kommun utanför Stockholm. Till den moskén knyts också en i dag 55-årig svensk med marockanska rötter som sedan 2007 sitter fängslad i Marocko.

Dock är den föreningen nedlagd sedan flera månader. I stället har en helt vanlig muslimsk förening som ligger på samma gata felaktigt pekats ut för kopplingar till terrorism.

–Vi har ingen kontakt med dem alls. De har en egen tolkning av islam, vi kommer inte närmare än så, säger föreningens ordförande Josef Kilani till TT.

Bilden av den döde 43-åringens verksamhet stämmer väl med hur Säkerhetspolisen gång efter annan i sina årsrapporter beskrivit hur islamistisk terrorism bedrivs i Sverige.

Enligt Säpo ska det finnas individer som sysslar med att stötta terrorism i andra länder, men samtidigt mycket små hot mot svenskar eller utlänningar i Sverige. Verksamheten i Sverige går ut på att skaffa fram pengar eller att rekrytera frivilliga till kampen på andra håll i världen.

Att det finns aktiva terrorister i Sverige är ”inget överraskande”, säger terrorismexperten Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

– Det här är inte ovanligt, nästan varje land har någon typ av problem. Sverige sticker inte ut jämfört med andra länder, och det handlar om understödjande verksamhet, som vi sett exempel på tidigare. Enligt min bedömning, som kan både den slutna och den öppna sidan, så har Säpo mycket god kapacitet att identifiera och sålla ut vem som är intressant och ska bli föremål för ytterligare övervakning. De hjälps ju också hela tiden av utländska underrättelsetjänster, säger Ranstorp.


Den dödade svensken är den fjärde svensk som dödats eller fängslats som misstänkt terrorist utomlands. Den förste svensken var Mehdi Ghezali, som greps i Pakistan tre månader efter terrorattacken i USA den 11 september 2001. Han fördes till USA:s fångläger Guantanamo och frigavs 2004 utan att ha ställts inför rätta.

I december 2005 greps en i dag 42-årig man, som är född i Libanon, vid en mellanlandning på Prags flygplats. Han var på väg till Beirut och sedan månader efterlyst av Interpol på USA:s begäran. I september förra året utlämnades han till USA, där han sedan dess sitter i fängelse i väntan på rättegång. Svensken misstänks för att 1999 ha organiserat ett läger för terrorister i delstaten Oregon i nordvästra USA.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Relaterat
Svensk al-Qaidaledare dödad i Irak

Svensk al-Qaidaledare dödad i Irak

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post