Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Islamiska domstolar vanligare i Storbritannien

Världen
Toppdelad
Sharia är på intåg i Storbritannien, delvis med statens goda minne. – Shariadomstolar diskriminerar kvinnor och hjälper till att främja terrorism. De måste bort, säger människorättsaktivisten Maryam Namazie.

Maryam Namazie är kommunist, ateist och ledare för organisationen ”En lag för alla”. På senare år har hon bekämpat sharia i det brittiska samhället. Gårdagens protestmarsch i centrala London är ett led i den striden.

– Den religiösa lagen ska inte bestämma över människors liv, säger hon till Sydsvenskan.

Annons:

Men det har den gjort. I all fall sedan 1982 när det första så kallade Islamiska shariarådet startade. Nu finns ett åttiotal i Stor­britannien.

En överväldigande majoritet av de 7 000 fall som tagits upp berör familjefrågor, vilket skrämmer sekularisterna.

Sedan tre år tillbaka finns även Muslim Arbitration Tribunals, (MATS), en slags skiljedomstolar, i London, Birmingham, Bradford, Manchester och Nuneaton. Besluten där vinner laga kraft – om båda parter accepterar utslaget – eftersom den brittiska lagen tillåter skiljedomstolar.

Egentligen får de uteslutande avgöra kommersiella tvister och försäkringstvister.

Straffrätt är förbjudet område för MATS. Även skilsmässor och andra familje­ärenden måste godkännas i civildomstol för att gälla under brittisk lag.

Men enligt rapporten från En lag för alla använder männen shariaråden och MATS (som påtryckningsmedel.

Okunniga om sina rättigheter, den engelska lagen och rädda för att uteslutas ur gemenskapen, väljer många kvinnor att acceptera sitt öde istället för att gå till brittiska domstolar.

Förespråkarna hävdar att shariadomstolarna kan vara vägen ur våldsamma äktenskap för kvinnor som aldrig skulle få för sig att vända sig till den sekulära rättvisan.

– Jag ser ingenting positivt med dem. Shariadomstolar är människofientliga, säger Namazie.

Demonstrationen i London i går avslutades utanför Irans ambassad. Den 20 juni är årsdagen för dödsskjutningen av Neda Agha-Soltan i samband med oppositionens protester i Teheran efter presidentvalet.

– Ett starkt Iran ger näring till islamistiska politiska rörelser världen runt, anser Maryam Namazie.

Reaktioner mot politisk islam riktar sig inte mot muslimer i allmänhet. I själva verket är det tvärtom, hävdar hon och hoppas på tydligare markeringar från europeiska politiker.

– De är rädda att stämplas som rasister. Men det är ju just muslimer som står i främsta ledet i kampen, säger Maryam Namazie.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post