Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Israel i bryderi efter Hamas seger

Världen
Toppdelad
Terrorstämplade islamiströrelsen Hamas vann hela 76 av parlamentets 132 platser - en egen majoritet. Västvärldens budskap till Hamas efter segern var enkelt: lägg ned vapnen och erkänn Israel, annars blir det inget samarbete.
Stockholm. Både FN-chefen Kofi Annan och USA:s president var försiktiga i sina uttalanden. Samtidigt var Israels tillförordnade premiärminister Ehud Olmert stundom hotfull i sina.

"Israel kommer inte att förhandla med en palestinsk regering även om bara en del av den är en väpnad terrororganisation som uppmanar till Israels förstörelse och kommer under alla omständigheter att fortsätta energiskt bekämpa terrorism", stod det i ett pressmeddelande från premiärministerns kansli.

Flera israeliska tidningar skriver att staten "Hamastan" har bildats. Begreppet är myntat av det konservativa Likud-partiets ledare Benjamin Netanyahu och syftar på "en iransk satellitstat i talibanernas avbild, skapad helt nära Jerusalem".

al-Fatah, som i årtionden dominerat palestinsk politik, fick nöja sig med ynka 43 platser efter valet och det blev bråkigt efter valet. Hundratals beväpnade män från president Mahmud Abbas al-Fatah-rörelse marscherade i dag tidigt på morgonen genom staden Gaza.

Samtidigt kom krav från en ledande Fatah-medlem om rörelsens centralkommittés omedelbara avgång.
"Jag varnar centralkommittén för att röra sig mot någon form av överenskommelse om att ingå i en regering med Hamas. Det ligger inte alls i al-Fatahs intresse och hjälper inte det palestinska folket", sade Samir Masharawi i ett pressmeddelande, enligt AFP.

Av många ses det palestinska valresultatet mer en protest mot korruption och maktmissbruk än en röst för mer våld och ökad terror. Och nu krävs det en dialog med Hamas från västvärldens och Israels sida.
- Det ligger en fundamental motsägelse i att bära vapen och samtidigt delta i en demokratisk process och sitta i ett parlament. Jag är säker på att Hamas också tänker på det, sade FN-chefen Kofi Annan till Reuters i Davos.

Det palestinska valresultatet "påminner mig om demokratins makt", sade USA:s president George Bush vid en presskonferens.
Han underströk dock att inget parti kan vara en "fredspartner" om det har en väpnad gren. Bush sade att USA inte tänker ha att göra med något palestinskt parti som säger att Israel bör förintas.
Flera israeliska tidningar skriver att ett "Hamastan" har uppstått.
Benjamin Netanyahu, ledare för det konservativa partiet Likud, lanserade begreppet enligt den israeliska tidningen Haaretz.
Sverige med bland annat utrikesminister Laila Freivalds kräver att en Hamas-ledd regering tar avstånd från våld och accepterar Israels rätt att existera. Om inte kan förbindelserna med palestinierna komma att brytas.
Folkpartiet går längst i sina kommentarer och kräver att Sverige genast fryser sitt bistånd till Palestinska myndigheten.
- Om vi fortsätter med stödet så innebär det att vi legitimerar terrorism och Israelhat, säger Birgitta Ohlsson, som sitter i Sidas styrelse och är folkpartiets biståndstalesman.
Svenska tidningars ledarsidor var mycket samstämmiga i sina kommentarer.
Under rubriken "Ge Hamas en chans" skriver liberala Göteborgs-Posten:
"Att Hamas nu måste ta det politiska ansvaret för Palestina kan vara ett steg på vägen mot återuppståndna fredsförhandlingar med Israel. Med makten följer att Hamas fått något att förlora på fortsatt krig."
Moderata Norrköpings Tidningar menar att Hamas seger paradoxalt nog kan vara bra för fredsprocessen, eftersom partiet tvingas ta mer ansvar.
Hamas seger "behöver inte vara någon katastrof", anser även Anna Dahlberg på Expressens ledarsida. Tydliga krav måste ställas, men "att omedelbart pariastämpla den nya regeringen vore bara kontraproduktivt och riskerar att leda den i armarna på länder som Iran."
Centerpartistiska Skånska Dagbladet är inne på samma linje. "Det är inte osannolikt att Hamas, liksom IRA på Nordirland, skulle kunna visa sig bli fredsskapare", skriver tidningen och understryker att Hamas måste avstå från allt våld.
Aftonbladet, oberoende socialdemokratisk, skriver att Hamas framgång representerar folkets vilja och måste respekteras.
Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post