Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Jakt på hjärnan bakom terrordåden i London

Världen
Toppdelad
Terrorutredningen i London fokuseras nu kring en femte person som ska ha spelat en huvudroll i bombdåden. På onsdagskvällen fortsatte antiterrorrazziorna, dock utan några gripanden.

LONDON. De fyra bombmännen var relativt unga, utan bakgrund av extremism eller tydliga kontakter med militanta extremister.

- De här fotsoldaterna är bara element i en organisation som orsakar sådant här blodbad i vårt samhälle, sade inrikesminister Charles Clarke i BBC:s Radio 4 på onsdagen.

Annons:

Och polisen verkar nu ha identifierat en avgörande pusselbit i den organisationen - en femte person som tros ha spelat en huvudroll i Londonbombningarna utan att själv ha deltagit. Poliskällor sade på onsdagseftermiddagen till BBC att en offentlig vädjan väntas gå ut för att hitta "femte mannen". Det kan alltså handla om hjärnan i terrorkonspirationen, någon som polisen vet vem det är.

När myndigheterna i tisdags utförde razzior i Leeds-området greps en person, men det var en anhörig som inte tros ha varit direkt inblandad. Samtidigt hittades sprängämnen, och i Luton nära London beslagtogs hyrbilen som bombmännen använde för resan från Leeds.

Samtidigt som bostadsområden i Leeds-trakten fortfarande var avspärrade på onsdagskvällen inleddes nya antiterrorräder i Aylesbury, nordväst om London och några mil väster om Luton. På mediernas frågor bekräftade polisen "en pågående operation" i Aylesbury, med anknytning till bombutredningen. Uppgifter om att minst en person gripits förnekades dock.

De fyra bombmännens agerande är ett mysterium. På övervakningsvideon från King's Cross-stationen, där de skildes åt 20 minuter innan t-banebomberna briserade för en vecka sedan rapporteras de vara glatt avslappnade.

Frågorna kvarstår kring hur och varför t-banebomberna briserade med sådan kuslig tidsprecision, med bara några sekunders mellanrum, medan bussbomben dröjde nästan en timme - försökte den fjärde unge mannen ångra sig? Vittnen har sagt att han febrilt rotade i sin väska i trängseln på bussen sekunderna innan bomben gick av.

Bomberna anses också ha varit av alldeles för bra kvalitet för att vara hemmagjorda i en Leedsförort. De syntetiska sprängmedlen med låg vikt och hög sprängkraft tros ha smugglats in från Balkan, men vem som i så fall gjorde det är också oklart.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
  • Terrorattackerna i London

Brittiska islamister kan åtalas för landsförräderi

Ytterligare åtal för Londondåd

Chocken har lagt sig men allt är förändrat

Chocken har lagt sig men allt är förändrat

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post