Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Jakt på hjärnan bakom terrordåden i London

Jakt på hjärnan bakom terrordåden i London

Världen. Terrorutredningen i London fokuseras nu kring en femte person som ska ha spelat en huvudroll i bombdåden. På onsdagskvällen fortsatte antiterrorrazziorna, dock utan några gripanden.

LONDON. De fyra bombmännen var relativt unga, utan bakgrund av extremism eller tydliga kontakter med militanta extremister.

- De här fotsoldaterna är bara element i en organisation som orsakar sådant här blodbad i vårt samhälle, sade inrikesminister Charles Clarke i BBC:s Radio 4 på onsdagen.

Och polisen verkar nu ha identifierat en avgörande pusselbit i den organisationen - en femte person som tros ha spelat en huvudroll i Londonbombningarna utan att själv ha deltagit. Poliskällor sade på onsdagseftermiddagen till BBC att en offentlig vädjan väntas gå ut för att hitta "femte mannen". Det kan alltså handla om hjärnan i terrorkonspirationen, någon som polisen vet vem det är.

När myndigheterna i tisdags utförde razzior i Leeds-området greps en person, men det var en anhörig som inte tros ha varit direkt inblandad. Samtidigt hittades sprängämnen, och i Luton nära London beslagtogs hyrbilen som bombmännen använde för resan från Leeds.

Samtidigt som bostadsområden i Leeds-trakten fortfarande var avspärrade på onsdagskvällen inleddes nya antiterrorräder i Aylesbury, nordväst om London och några mil väster om Luton. På mediernas frågor bekräftade polisen "en pågående operation" i Aylesbury, med anknytning till bombutredningen. Uppgifter om att minst en person gripits förnekades dock.

De fyra bombmännens agerande är ett mysterium. På övervakningsvideon från King's Cross-stationen, där de skildes åt 20 minuter innan t-banebomberna briserade för en vecka sedan rapporteras de vara glatt avslappnade.

Frågorna kvarstår kring hur och varför t-banebomberna briserade med sådan kuslig tidsprecision, med bara några sekunders mellanrum, medan bussbomben dröjde nästan en timme - försökte den fjärde unge mannen ångra sig? Vittnen har sagt att han febrilt rotade i sin väska i trängseln på bussen sekunderna innan bomben gick av.

Bomberna anses också ha varit av alldeles för bra kvalitet för att vara hemmagjorda i en Leedsförort. De syntetiska sprängmedlen med låg vikt och hög sprängkraft tros ha smugglats in från Balkan, men vem som i så fall gjorde det är också oklart.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
  • Terrorattackerna i London
Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu