Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Malmöbo fast i New Orleans

Världen
Toppdelad
34-årige Stefan Harald från Malmö satt i går fast på ett hotellrum i centrala New Orleans.
– Vi har varken el eller vatten här. Tittar man ut genom fönstret kan man se träden flyga omkring, säger han till Sydsvenskan.

Stefan Harald jobbar på ett finskt företag och var på en affärsresa i Dallas. I lördags landade han och två finska arbetskamrater i New Orleans. De planerade att tillbringa helgen där och åka hem på måndagsmorgonen.

– Vi jobbade så hårt att vi inte följde nyheterna så noga. Vi visste inte om orkanen. Sedan gick det inte att ta sig härifrån eftersom flygplatsen är stängd, säger Stefan Harald till Sydsvenskan.

Annons:

Eftersom sällskapet inte har någon bil tvingades det stanna kvar på hotellet.

– I början var vi lite oroliga. Men nu känns det lite lugnare. Hotellet är byggt för att tåla vindarna.

Ett femtiotal gäster bor där, många är turister, men Stefan Harald har inte mött några svenskar. Det finns varken ström eller vatten i byggnaden. De fasta telefonerna fungerar heller inte.

— Det är några här som har batteriradio och vi känner att vi får ganska bra information. Vi har bunkrat upp med lite mat och det finns även mat på hotellet. Personalen tar det ganska lugnt.

Stefan Harald och hans kamrater får stanna kvar på sina rum. Men gästerna uppmanas att inte stå nära fönstren.

– Jag såg att vattnet redan har stigit uppemot 30 centimeter ute på gatan. Om ett par timmar tror jag att det kommer in i lobbyn, sade han till Sydsvenskan vid 16.30-tiden svensk tid på måndagen.

Batteriet i hans mobil höll på att ta slut och därför fick samtalet vara kort.

Inte heller Siv Nilsson Heinrup kunde få tag på sin dotter, nittonåriga Therese Nilsson.

Therese flyttade från Vellinge till New Orleans för fjorton dagar sedan för att spela golf på University of New Orleans.

– Jag fick ett sms från Therese vid 6-tiden i måndagsmorse. Då skrev hon att hon befann sig utom fara. Sedan dess har jag inte lyckats komma fram, säger hennes mamma Siv Nilsson Heinrup.

Vid 7-tiden i morse befann sig Therese i närheten av Florida tillsammans med sina lagkamrater.

– Hela laget var på väg bort från New Orleans. Therese åker tillsammans med två andra tjejer från Sydafrika och Guatemala. Jag är så glad och tacksam att hennes tränare hjälpte tjejerna ut ur staden.

Lundabon Bengt Lindell bor i staden Welsh, 290 kilometer västerut från New Orleans. Läget i Welsh är lugnt, men flyende New Orleans-bor strömmar dit hela tiden.

– Jag tror inte att det finns ett enda hotellrum ledigt i hela Louisana. Även alla kommunala byggnader är fulla, säger Lindell.

Amelie Heinsjö, pressråd på Sveriges konsulat i New York, berättar att ett femtiotal ansökningar om pass har kommit från svenskar bosatta i New Orleans.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
  • Orkankatastrofen i USA

Dödssiffran stiger i New Orleans

Bush lovar bygga upp New Orleans

Bush lovar bygga upp New Orleans

New Orleans-borna får börja återvända

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post