Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Organiserade brott på internet ökar

Världen
Toppdelad
Den organiserade internetbrottsligheten ökar, och ligor rekryterar allt oftare ungdomar till sin verksamhet. De använder sig av samma taktik som KGB på sin tid, finner antivirusföretaget McAfee i en ny rapport.

SAN FRANSISCO. I sin Virtual Criminology Report 2006 dokumenterar McAfee betydande förändringar inom den organiserade internetbrottsligheten.

Organiserade ligor använder sig allt oftare av företags anställda och före detta anställda för att hacka sig in i interna nätverk. Villiga rekryter finner de därutöver i hackare, eftersom kriminalitet i hackarkretsar enligt McAfee fått kändisstatus och anses vara säkrare än vanlig brottslighet.

De IT-experter som inte vill ansluta sig till internetbrottsligheten luras in med vad McAfee kallar för KGB-metoder. Bland sådana ofrivilliga brottslingar befinner sig många tonåringar, ibland så unga som 14 år.

– Internetbrottslighet har blivit ”big business”. Kriminella entreprenörer kan tjäna pengar snabbt och med minimal risk och denna insikt gör att antalet brottslingar växer, säger McAfees säkerhetsanalytiker Greg Day i ett pressmeddelande.

Annons:
Phishing-meddelande

Trots att datoranvändare är på sin vakt luras de vid epost att lämna ut lösenord och andra personliga uppgifter. Sådana så kallade phishing-meddelanden – nätfiske – har ökat med 25% under det senaste året och verkar mer trovärdiga än sina föregångare eftersom de exempelvis inte längre lockar med stora kontantbelöningar. Kriminella gäng lägger också allt oftare in fejkade profiler på sociala nätverkssajter som MySpace för att lura till sig människors privata information, finner McAfee.

Så kallade botnets, där brottslingar illegalt kopplar ihop datornätverk och fjärransluter sig till dem är enligt McAfee annan snabbt växande risk. 12 miljoner datorer har redan komprometterats på detta sätt. De används utan att ägarna vet om det till cyberattacker, spam och phishingmejlande.

Datatelefoni

McAfee varnar också för att den organiserade internetbrottsligheten inom det närmsta året kommer att bli ett mycket större problem för användare av mobiltelefoner med datorfunktioner. Mobiler och datatelefoni, så kallad VOIP, kommer enligt McAfee också att utsättas för telefonhackande.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post