Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

PKK vill inte ha hjälp av frivilliga

Världen
Toppdelad
Turkiet hotar med en ny invasion i norra Irak. Samtidigt köar unga kurdiska män uppvuxna i Europa för att bli PKK-krigare.

Under denen senaste veckans turkiska invasion har ungdomar från Sverige, Norge, Holland och Tyskland berättat i kurdiska medier om sina planer på att bli gerillakämpar, berättar Hiwa Gol, journalist på den kurdiska tv-kanalen Newroz som sänder från Stockholm för en internationell kurdisk publik.

”Kom inte hit. Kriga genom att driva på debatten i era europeiska hemländer.”

Annons:

Så kan svaret från PKK sammanfattas, som spreds i ett pressmeddelande undertecknat av PKK:s befälhavare Murat Karayilan till kurdiska medier på lördagen.

–Det ärär klart att PKK inte vill ha några nybörjare springande kring fötterna, säger den svensk-kurdiske debattören Kurdo Baksi.

Han vet av erfarenhet att opinionsstödet för PKK bland kurder i hela världen ökar kraftigt i krigslägen, trots att organisationen är terrorstämplad av USA och EU. Politiker i det kurdiska självstyret i Irak har uppmanat PKK att avstå från våldshandlingar.

Några andra resultat av Turkiets invasion har han svårt att se, precis som Hiwa Gol.

– Problemet finns inte i bergen, utan överallt: i Turkiet, i Istanbul, i Diyarbakir där kurder inte har mänskliga rättigheter. Det går inte att lösa med våld, säger Gol.


Den turkiska regeringen säger sig inte ha några planer på att ockupera norra Irak. Invasionens enda mål var att få bukt med PKK-gerillan.

Men många kurdiska bedömare befarar att det bara är ett svepskäl. Kurdo Baksi räknar upp det han anser är de verkliga skälen:

Oljan.

Den kommande folkomröstningen om Kirkuks framtid. Kurderna har begärt exklusiv kontroll över den irakiska oljestaden.

Oro förör ”Kosovo-fenomenet”, att kurderna ska utropa en egen stat.

– Turkiet tolererar inte kurder någonstans, säger Hiwa Gol.

– Den kurdiska regionen i norra Irak har blivit lugnare och ekonomin har börjat utvecklas. Turkiet försöker störa lugnet i regionen.

Besvikelsen är stor på USA, som har starkt stöd bland Iraks kurder, och på EU som inte biter ifrån mot Turkiet.

– Det diskuteras mycket hur Turkiet kan få fria händer att bomba byar och broar, är det att skapa demokrati? säger Hiwa Gol.

Enligt tidningen Zaman och flera andra turkiska medier har den turkiska militären meddelat att man kommer att invadera Irak igen ”om nödvändigt”. I oktober 2007 beslutade parlamentet om ett års tillstånd för militären att operera på andra sidan den irakiska gränsen.

I dag anordnas demonstrationer runt om i Europa mot en ny turkisk invasion.

USA beordrade den turkiska reträtten

I fredags drog sig de turkiska styrkorna tillbaka från sin markoffensiv mot PKK i norra Irak. Invasionen stöddes av USA, som sedan mer eller mindre beordrade Turkiet att dra sig ur.

Turkiets militär uppger att 240 kurdiska rebeller och 27 turkiska soldater dödats. PKK hävdar att gerillan dödat över 100 turkiska militärer, förlorat fem rebeller och skjutit ned en turkisk helikopter.

Inga civila har rapporterats döda eller skadade men mer än tio broar och ett antal byggnader ska ha förstörts och människor har evakuerats från sina hem.

Det kurdiska självstyret har inga militära styrkor i de isolerade bergstrakterna vid turkiska gränsen.

Kurdistans Arbetarparti (PKK ) är en marxist-leninistisk grupp som bedriver väpnad kamp för ett självständigt Kurdistan. PKK betraktas som en terrorgrupp av både USA och EU.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post