Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Saddam Hussein dömd till döden

Saddam Hussein dömd till döden

Världen.

Iraks exdiktator Saddam Hussein dömdes i dag till döden genom hängning.

Två nära medarbetare till honom fick också dödsstraff.

Ytterligare en av de totalt åtta åtalade i detta mål fick livstids fängelse. Tre funktionärer inom Baathpartiet fick 15 års fängelse vardera medan en fjärde frikändes.

De som fick dödsdomar upplästa skrek i munnen på domaren:

- Gud är stor! Ned med ockupanterna! Leve den irakiska nationen!

- En bra dag för det irakiska folket.

Så löd den första kommentaren från Vita huset, framförd av talesmannen Tony Snow, till domarna mot Saddam Hussein och dennes medåtalade, rapporterar TT:s utsände i Washington.

Saddam-domen är förstås toppnyhet i alla stora medier i USA i dag; där välkommen för president George Bush och republikanerna, som ligger illa till inför valet till kongressen på tisdag.

Kommentatorer har inte undgått att notera att domen skulle falla två dagar före valet. Tony Snow avfärdade redan före domen konspiratoriska samband. På en direkt fråga svarade talesmannen:

- Har du rökt på? Skulle de sitta i Irak och planera en överraskning i vår valrörelse? Man, that's - wow.

I stället lyfte han fram att Irak nu har ett "oberoende rättsväsende", något som är "avgörande för en demokrati".

Politiska analytiker var i en tv-debatt i NBC i torsdags skeptiska till om domen påverkar valet i någon större utsträckning eftersom "alla redan vet att Saddam är en 'bad guy' ".

Saddam Hussein, klädd i kostym, med välansat kolsvart hår och grått skägg, vägrade resa sig på domarens order. Han satt kvar när domen lästes upp. Han darrade av indignation när han med Koranen i vänster hand skrek ut sina förbannelser över rätten.

Han har på senare år slagit om från ateist i det sekulära Baathpartiet till att alltmer ihärdigt åberopa islam.

Enligt sina försvarsadvokater hade han inför domslutet sagt att han inte ville hängas utan skjutas av en arkebuseringspluton.

Dödsdomarna kommer automatiskt att prövas av en appellationspanel. Finner domarna där att den har brister kommer ny rättegång att hållas. Om inte så gäller söndagens domar och de kommer i så fall att verkställas inom 30 dagar.

Saddam Hussein och de övriga fälldes för brott mot mänskligheten i samband med regimens vedergällning i det shiamuslimska samhället Dujail efter ett försök där att mörda Saddam 1982.

- Vi vet att det här är en politisk domstol. Den sattes upp av politiska skäl för att tjäna amerikanska intressen och därför kan vi inte räkna med att den ska avkunna en laglig dom, säger den libanesiska advokaten Bushra al-Khalil, som företrätt Saddam under rättegången, till massmedier i Amman i Jordanien, där försvaret har haft sin bas.

Hon begärde också att hennes anklagelser ska granskas av "en amerikansk kommission".

- Domen har förberetts för att marknadsföra Bush i det amerikanska valet, säger en av de advokater som var på plats i rättssalen i Bagdad, Wadud Fawzi Shams al-Din, till Reuters med syftning på det kongressval som ska hållas i USA på tisdag.

Kriget i Irak är en av de viktigaste frågorna i det amerikanska valet, och stödet för president Bush har enligt opinionsmätningar minskat månad för månad.

De övriga som dömdes till hängning var Saddams halvbror, förre underrättelsechefen Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti, och förre domaren i revolutionsdomstolen Awad Hamid al-Bandar, som gav order om avrättning av 148 shiamuslimer efter attentatet i Dujail.

Förre vicepresidenten Taha Yassin Ramadan fick livstids fängelse.

Efter tillkännagivandet av domarna ajournerades rätten.

Tv-kanaler fick visa förloppet i rättssalen med 20 minuters fördröjning.

Om inte dödsdomar fällts i detta mål hade dödsstraff också kunnat bli följden av rättegången mot Saddam för Anfal, de omfattande massakrerna på kurder 1988.

Saddam Hussein skulle också ha andra anklagelser att stå till svars för, bland andra mord på politiska aktivister i Irak, invasionen av Kuwait 1990 och förbrytelser under kriget mot Iran på 80-talet.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu