Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Starka protester mot Syrien

Världen
Toppdelad
Syrien borde förhindrat brandattackerna mot de skandinaviska ambassaderna i Damaskus, enligt utrikesminister Laila Freivalds.
Kritiken framfördes direkt till Freivalds syriske kollega Faruq al-Shara efter lördagens brandattentat. Protesterna var först fredliga, men övergick på lördagseftermiddagen till stormning och mordbrand mot den byggnad där Sveriges, Danmarks och Chiles beskickningar ligger i Damaskus.

Enligt Freivalds beklagade Syriens utrikesminister i ett telefonsamtal att Sveriges ambassad hade eldhärjats.

– Han beklagar djupt det som inträffat och beklagar att de inte kunnat förhindra det som skett, sade hon till TT.

Annons:

– Förklaringen är att den underrättelse som fanns inte tytt på att något sådant här kunde hända, det är något exceptionellt, fortsatte hon.

Enligt Freivalds ska al-Shara ha uppgett att en kommission tillsatts för att utreda händelsen och peka ut de ansvariga. Om hotbilden mot svenska medborgare i Syrien förvärrats i och med attacken är ännu oklart, enligt Freivalds.

– Han (al-Shara) försäkrade att inget hot var riktat mot svenskar och att man skulle säkerställa att alla svenskar kunde känna sig trygga.

Frågan om att, liksom Danmark och Norge, avråda sina medborgare från att befinna sig i Syrien är uppe för behandling hos UD. På lördagskvällen fanns dock ingen rekommendation om att inte besöka landet. Protestaktionen var riktad mot länder som publicerat de omdiskuterade karikatyrerna av profeten Muhammed, som först trycktes av den danska morgontidningen Jyllands-Posten i höstas.

– Vi har hittills inte haft anledning att tro att de här protesterna riktar sig mot Sverige. Det är det som är skillnaden, sade Freivalds.

Bilder från Damaskus visade hur stora lågor slog ut från byggnaden och hur angripare befann inne i byggnaden, på flera våningsplan. Sveriges ambassadör i Syrien, Catharina Kipp, bevittnade skadorna efter attacken.

– Utsidan av byggnaden är alldeles kolsvart. Jag kan inte bedöma om det är skadegörelse på mitt kontor. Vi har inte kunnat gå in i byggnaden eftersom stämningen runt byggnaden är mycket uppjagad och rökutvecklingen är mycket stark, sade Kipp.

TT: Är någon ur personalen skadad?

– Nej, det fanns ingen där. Det är en ledig dag i dag.

Inte heller någon dansk personal fanns i byggnaden. Kipp uppgav även att demonstranterna hissat "något slags flagga" på ambassadens flaggstång. Vittnen uppgav för nyhetsmedier i Syrien att en flagga med den muslimska trosbekännelsen fästes på fasaden.

En stund efter attacken mot byggnaden med den svenska ambassaden satte demonstranter även eld på den norska ambassaden. Kravaller ägde även rum utanför den franska ambassaden i Damaskus.

De omstridda teckningarna som givit upphov till protesterna, först publicerade i danska tidningen Jyllands-Posten, strider mot det muslimska förbudet att avbilda profeten Muhammed. Även på andra håll i arabvärlden var protesterna våldsamma på lördagen.

I Gazaremsan samlades enligt nyhetsbyråer hundratals uppretade demonstranter och kastade sten på EU:s kontor och stormade ett tyskt kulturcenter. Tyska och danska flaggor brändes också.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Relaterat
Syrien skylls för konsulatsbrand

Syrien skylls för konsulatsbrand

Våldsamma protester mot Muhammed–teckningar

Våldsamma protester mot Muhammed–teckningar

Massgripanden vid oroligheter i Danmark

Muslimer manifesterade i Landskrona

Dansk polis: Inga Koranbränningar har förekommit

Moskén i Malmö får polisbevakning

Danmark och Norge hjälps åt med evakuering

Attackerna förvånar terrorexpert

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post