Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Svensk hjälp på plats i Grekland

Världen
Toppdelad
Två experter från Räddningsverket finns nu på plats det branddrabbade Grekland. Besked om hur Sverige ska delta i bekämpningen av de skogsbränder som rasar i landet kommer i morgon.

STOCKHOLM. Under ett möte med representanter för det grekiska brandförsvaret i kväll erbjöd de svenska experterna hjälp i form av helikopterunderstöd och brandmaterial för skogsbrandsläckning samt personal för utrustningen.
- Nu ska grekerna ta ställning till vad de behöver och ge oss närmare besked i morgon (tisdag), sade en av experterna, Patrik Åhnberg från Attunda brandkår i Stockholms län, till TT.


Han kunde på plats se mindre markbränder i Aten, men hade ännu inte kommit ut på fältet för att studera de stora skogsbränderna.Vattenbombning
En helikopter med en besättning på tre personer ombord lyfter på tisdagsmorgonen från Göteborg. Grekiska myndigheter gav klartecken till det svenska Osterman Helicopter att delta i släckningsarbetet genom att vattenbomba skogsbränderna.


Att utfärda dylika tillstånd tar normalt sett flera veckor, men myndigheterna specialbehandlade ärendet.
Helikoptern - en Bell 205 - räknas som Sveriges kraftfullaste helikopter i civil tjänst. Den kan lyfta cirka två ton vatten och ska användas för att vattenbomba bränderna.


Stockholmsbon Andrev Bergström, 31, semestrar i byn Stoupa på halvön Peloponnesos i södra Grekland.
- Det såg ut som helvetet på jorden när vi flög in över halvön. Landskapet såg ut att bestå av vulkanisk jord - svart med glödbränder överallt, sade han till TT.


En oro spred sig ombord när passagerarna trängdes vid fönstren och blev varse omfattningen av skogsbränderna.
Stoupa har skonats från lågorna, men plågats av brandröken.
De omfattande skogsbränderna har resulterat i flera strömavbrott på Peloponnesos. Restaurangägare har fått problem att hålla råvaror kylda när kylskåpen slutat att fungera.


Apollo har 96 svenska gäster på Peloponnesos, varav hälften bor på hotell i Chrani - en by som klarat sig relativt bra. Värst är läget i Kalo Nero i västra delen av Peloponnesos. Där har researrangören två gäster: Sara Grandin, 25, och Magnus Andersson, 30, från Uppsala.
- Det har blivit rökigare i dag , men vi ser inte längre några lågor. Brandröken sticker i näsan och vi har hållit oss inomhus. Det var värre i går när det regnade sot, säger Sara Grandin.


Apollo sänder på måndagen ned tre personer från huvudkontoret.
- Vi erbjuder även våra gäster psykologhjälp på plats, säger Apollos presschef, Kajsa Moström.
Fritidsresor har liksom konkurrenten 96 gäster på halvön.

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Relaterat
Omvärlden till Greklands bistånd

Omvärlden till Greklands bistånd

Bildspel: Grekland i lågor

Bildspel: Grekland i lågor

Miljoner för gripna mordbrännare

Miljoner för gripna mordbrännare

65-åring tros ha anlagt bränder i Grekland

65-åring tros ha anlagt bränder i Grekland

Sverige skickar helikopter

Bättre för svenskturister i Grekland

Bättre för svenskturister i Grekland

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post