Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Svenska forskare fann ny fågelart

Världen
Toppdelad
Svenska forskare har upptäckt en tidigare okänd fågelart i Sydostasien. Den nya arten är släkt med vår egen lövsångare, men lever bara i områden med kalkstensberg.
Svenska forskare fann ny fågelart
Den nyfunna fågelarten är släkt med lövsångaren och är inte ovanlig i Laos och Vietnam. BILD: Foto: Ulf Johansson/Naturhistoriska riksmuseet

STOCKHOLM. Svenska forskare har upptäckt en tidigare okänd fågelart i Sydostasien.

Den nya arten, döpt till Phylloscopus calciatilis, är släkt med vår egen lövsångare, men lever bara i områden med kalkstensberg.

Annons:

– Kalkstenssångare vore ett mycket passande namn på svenska. Den är helt knuten till den miljön, säger Per Alström, forskare vid Artdatabanken på Lantbruksuniversitetet.

Upptäckten, som redovisas i den vetenskapliga tidskriften Ibis, innebär att Alström nu tillhör de främsta i världen på det här området.

Totalt har 18 nya fågelarter beskrivits i Asien de senaste 20 åren. Fem av dessa, fyra sångare och en ärla, har upptäckts av Alström, tillsammans med kollegan Urban Olsson vid Göteborgs universitet.

Den nya arten är klart grön på ovansidan och klargul på undersidan. Den är inte ovanlig i Laos och Vietnam, och finns troligen också i södra Kina.

Att den undgått upptäckt tills nu beror sannolikt på att den är extremt lik en annan, närstående art, från samma region. Sången skiljer sig dock markant, och DNA-studier visar att den är en distinkt art.

Fakta

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
  • Vellinge
  • Omkretsen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post