Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Svenskar ska få komma ut"

Världen
Toppdelad
Utrikesminister Carl Bildt säger till svenska journalister i Jerusalem att han fått besked från både Egypten och Israel att EU-medborgare som vill lämna Gazaremsan ska få göra det.
"Svenskar ska få komma ut"
Carl Bildt träffade Israels utrikesminister Tzipi Livni under måndagen.BILD: Foto: AP

– I både Egypten och här (i Israel) har vi fått beskedet att de kan komma ut. De har försökt komma ut via Erez de senaste timmarna men det har visst varit vissa problem, säger Bildt till svenska journalister i Jerusalem.

I krigets Gaza finns cirka 20 svenskar. Runt hälften av dem har hört av sig till Sveriges generalkonsulat i Jerusalem och bett om hjälp att få lämna området så fort som möjligt, sade André Mkandawire på svenska UD:s presstjänst till TT i går.

Annons:

Önskemålen har vidarebefordrats till EU:s ordförandeland Tjeckien, som samordnar de enskilda EU-ländernas önskemål om sina medborgare i Gaza och håller i kontakterna med de israeliska myndigheterna.

En svensk i Gaza är 50-årige läkaren Yossuf Abo Mery, hans 37-årige gravida fru Kefah och deras fyra barn. Familjen reste från Växjö till Gaza i början av december för att hälsa på en sjuk släkting. Just nu är de fast i Deir al-Balah, 15 kilometer sydväst om Gaza stad, skriver Aftonbladet.

Bomberna har fallit bara några hundra meter från deras hus.

– Vi har ingen elektricitet. Vi har inget vatten och ingen mat, säger Yossuf till tidningen.

Barnen Dina, 20, Daliah, 15, Saed, 13, och Maja, 2, mår dåligt.

– Jag är skiträdd. Snälla, snälla, hjälp oss härifrån, säger Saed.

– Det är bomber överallt, vi kan inte sova på kvällen. Mina syrror gråter, fortsätter han.

Expressen har talat med Omar Yousuf Al Tawil, som till vardags arbetar inom hemtjänsten i Stockholm men som nu är fast i Gaza.

– Jag vill bara hem till Sverige, säger han.

I morse uppgav André Mkandawire att de tjeckiska ansträngningarna fortsätter men att det var oklart vad de lett till.

Norska myndigheter har arbetat intensivt för att hjälpa 14 norska medborgare som sitter fast i krigets Gaza. I går fick norska UD besked från israeliska myndigheter om att de skulle släppas ut, om de befann sig vid gränsövergången Erez tidigt i morse. Men hittills har de inte tagit sig ut, uppger Tor Wennesland, norsk representant för de palestinska områdena.

– Vi fick dessvärre inte ut någon i dag. Det har med striderna att göra. Det är ingen som har möjlighet att köra folk genom fronten i norra Gaza, säger han till NTB.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post