Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Våldsam demonstration i Köpenhamn

Våldsam demonstration i Köpenhamn

Världen.

Halv tio på torsdagskvällen trappades situationen åter upp i Köpenhamn. På Nörrebrogade brann papperskorgar och polisen hade svårt att ta sig fram på gatorna.

– Här finns säkert 20 piketbilar. Ibland kör polisen igenom eldarna. En bil fastnade där ett litet tag och det brann på undersidan när den lyckades köra därifrån, skriver Magnus Claesson som bor på Nörrebrogade.

Vid 18-tiden bröt sig polisen rakt in i demonstrationståget och släpade ut ett antal demonstranter. Dessförinnan hade demonstranter brutit sig igenom en polisspärr och polisen tvingades retirera för att inte träffas av kringflygande föremål, som flaskor, batterier och konservburkar.

Enligt Magnus Claesson som bor på Nörrebrogade hördes höga smällar ännu klockan åtta på kvällen och luften var fylld av rök från bland annat tårgas.

- Det är fler bål på gatan utanför mitt fönster, en del riktigt stora, och höga smällar hörs hela tiden, säger han.

Dessförinnan hade de protesterande brutit sig igenom en polisspärr och polisen tvingades retirera för att inte träffas av kringflygande föremål, som flaskor, batterier och konservburkar

Enligt Magnus Claesson som bor på Nörrebrogade hördes höga smällar ännu klockan halv tio på kvällen och luften var fylld av rök från bland annat tårgas.

- Det är fler bål på gatan utanför mitt fönster, en del riktigt stora, och höga smällar hörs hela tiden, säger han.

Kravallutrustad polis satte in tårgas mot demonstranterna som utrustat sig med slangbellor, gatustenar och knivar, enligt TT.

Enligt danska medier manar polisen i megafoner folk att lämna gatorna och uppger att varje stenkastning besvaras med tårgas vid åttatiden på kvällen.

- Här ryker det och just nu sticker det i mina ögon. Det måste vara tårgas, jag ska bara stänga fönstren, säger Magnus Claesson innan han måste avbryta samtalet.

600 personer samlades vid 17-tiden och kom strax före halv sex slutligen iväg från utgångsplatsen Blågårds Plads. Alltfler anslöt under vägen och omkring 1000 personer fanns till slut i tåget och cirka 100 av dem deltog senare i upploppet mot polisen.

Två polisbilar låg i täten av tåget och därefter följde en banderoll med texten: Vi tar över hela fucking stan.

Flaskor började kastas redan tio minuter efter att tåget startat och en del av demonstranterna hade maskerat sig. Polisen slet ut en av demonstranterna och satte i en polisbil. En stund senare haglade flaskor över den.

Flera gator spärrades av och polisen försökte styra tåget till Kapelvej.

Målet för demonstranterna var Ungdomshuset, där en polishelikopter cirklade över byggnaden.

Men demonstrationståget kom aldrig fram till Ungdomshuset. För vid 18-tiden spärrades Jaktvej och Nörrebro rundel av och tio över sex hade demonstrationen skingrats.

Då hade omkring 30 personer gripits och radats upp för identifiering och förberedelser för att senare tas till polisstationen.

Resten av demontranterna hade försvunnit in på smågator.

Enligt TT skadades minst fyra personer och mer än 150 ungdomar greps under torsdagen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu