Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Världens största träd dör

Sydney
Toppdelad
Dödstalen växer för världens största och äldsta organismer, jätteträden som kan bli upp till hundra meter höga, rapporterar forskare i Australien och USA. Träden är hemvist för otaliga fåglar och andra levande varelser och situationen är alarmerande, varnar de.

Forskarna inledde en global studie av de stora träden sedan de granskat data från svenska skogar bakåt ända till 1860-talet, skriver vetenskapstidskriften Science.

Det är sedan länge känt att de största djuren, som elefanter, tigrar och valar, minskat drastiskt. Nu visar studien att situationen likartad för stora, gamla träd, till exempel bergsask i Australien, baobab i Tanzania och redwoodträden i Kalifornien.

Annons:

Forskare från James Cook-universitetet i Australien och Washington University i USA har genomfört studien. Många träd dör i skogsbränder men bränderna förklarar bara en del av förlusterna, säger de.

En kombination av andra faktorer kan förklarar träddöden: snabb klimatförändring med höjd temperatur och mer torka, skogsavverkning och växande jordbruk.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post