Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malin Krutmeijer: Varför får vi så sällan se kvinnliga klassresor på film?

Malin Krutmeijer ser Marie Kreutzers ”Der Boden unter den Füssen” på Berlinfestivalen och funderar över hur kvinnliga klassresor skildras på film jämfört med de manliga.

I förgrunden Valerie Pachner som Lola i ”Der Boden unter den Füssen” som tävlar om Guldbjörnen i Berlin.Bild: Juhani Zebra
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Tävlingsserien på Berlin filmfestival börjar se rätt anständig ut ur jämställdhetsperspektiv. Jämfört med förra året tävlar mer än dubbelt så många filmer gjorda av kvinnor om guld- och silverbjörnar, siffran är gott och väl över 40 procent. Här finns rutinerade filmskapare som Agnieszka Holland och Isabel Coixet, men det är den mindre kända, österrikiska Marie Kreutzers film som gripit mig mest av de filmer jag hann se under mina dagar på festivalen. Den har ett underliggande tema som nästan aldrig visas på film, nämligen den kvinnliga klassresan och hur den kan riva i själen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen