Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bella Voce markerar kvinnlig comeback

Sedan 1948 har det inte funnits någon kvinnlig akademisk kör i Lund. Men nu finns Bella Voce, som ger sin första konsert 12 december i Bosebo kyrka på Kulturen.

Bella Voce är den första akademiska damkören i Lund på 52 år. På tisdag ger man sin första konsert i Bosebo kyrka.

LUND. Den nya kören leds av Sofia Söderberg Eberhard. Hon leder också Lunds akademiska kör.

- Den bildades 1927 som en damkör men blev 1948 en blandad kör. Lund är en ovanligt körtät stad men damkör har saknats utanför kyrkan. Jag blev kontaktad av tjejer som ville sjunga. Eftersom det är fullt i akademiska kören så bestämde vi oss för att bilda Bella Voce, berättar Sofia Söderberg Eberhard.


Bella Voce har 16 medlemmar, alla unga studentskor. Några pengar har man inte men vill gärna ha.

Repetitionslokal har man fått låna i Allhelgonakyrkan och har som tack sjungit i en gudstjänst. Men 12 december är det premiär för egen konsert.


En annorlunda lusseafton
kallar man den musikaliska Luciaberättelse man bjuder två gånger på tisdagskvällen, klockan 19 och 21.

De musikaliska inslagen varvas med berättelser och legender kring Lucia.

Repertoaren är blandad och det man sjunger anknyter till berättelserna.

- Kanske kan man kalla vår konsert en resa i tiden. Vi väljer berättelser och sånger från olika tidsperioder, säger Bela Voces ledare när Sydsvenskan får lyssna till en repetition i Bosebo kyrka.


Att starta en kör
handlar inte bara om musikalisk färdighet. Det krävs administration också. För Bella Voce handlar det mycket om ekonomiska förutsättningar.

- Lite tiggeri är det. Vi har till exempel försökt sälja oss nu inför Lucia till företag och institutioner. Så värst bra har det inte gått men vi ska i alla fall sjunga på en bank, berättar körmedlemmarna.

På gång är att bilda en förening som kan söka bidrag där sådana finns att söka.
Gå till toppen