Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samtidigt i... Ryssland

4I decennier stod de flesta kyrkor i Ryssland berövade sina altaren och helgonbilder. I stället gjorde de tjänst som potatisupplag, filmklubbar eller högspänningslaboratorier för att bara nämna några exempel. Bäst klarade sig de mest historiska gudstjänsþhusen, som blev museer.

I början av 1990-talet
började kyrkorna lämnas tillbaka till de troende men ofta fick besökarna fira mässa inom fyra kala väggar. Om ikonerna inte förstörts genom krig eller ateistiska kampanjer, hade de flyttats till konstmuseerna.

I stället uppförs då i de återöppnade helgedomarna provisoriska ikonostaser, den ikonprydda vägg som skiljer altaret från gudstjänstfirarna.

De återöppnade kyrkorna räcker emellertid inte till för alla besökare.

Därför byggs nya kyrkor utanför städerna. På väg till Novgorod såg jag från bussen två nya helgedomar under uppförande i en ny förstad. Mina ryska vänner hade låtit döpa sin nyfödda dotter nära sommarstugan på Karelska näset i en nybyggd timmerkyrka. Alla nya helgedomar uppförs nämligen i gammal stil. Det är viktigt med traditioner i Ryssland.
Gå till toppen