Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Debatt om lägre ölskatt i Danmark

Skatteministern vill sänka ölskatten för att danskarna inte ska köpa tyskt öl. Men hälsoministern oroar sig för folket.

Nye danske skatteministern Frode Sörensens förslag om lägre skatt på öl i Danmark väcker debatt. På onsdagen fick Sörensen (s) medhåll från Radikale Venstre medan hans egen partikamrat, hälsominister Arne Rolighed, uttryckte skepsis.


Sörensen gjorde
sitt utspel om lägre ölskatter på annandagen. Anledningen är den betydande gränshandeln, där priserna lockar många danskar att göra sina inköp i Tyskland. Var femte öl som dricks i Danmark är köpt utomlands. Ofta handlar det om öl som tillverkas i Danmark, tranporteras söderut och sedan köps av danskar som kör den tillbaka till Danmark igen.


- Danskarna ska
köpa dansk öl i Danmark och det finns bara en väg mot detta mål, nämligen att sänka avgifterna till tysk nivå, säger Frode Sörensen.

Men hans utspel möts med oro från dem som har till uppgift att värna folkhälsan. Forskaren Morten Grönbîk är en av dem:

- En sänkning av ölskatten betyder bestämt att fler kommer att dricka mer på sikt. Därmed får vi flera storkonsumenter, säger han.


Hälsominister
Arne Rolighed bekymrar sig också:

- Om en skatteomläggning leder till väsentligt ökad alkoholförbrukning så är det klart olyckligt, säger han.

Radikales talesman Vibeke Perchardt säger däremot i ett uttalande att hon finner det förnuftigt att skatteministern vill bekämpa gränshandeln med lägre skatter. Hon tror inte att ölförbrukningen i Danmark nödvändigtvis kommer att öka.


När Frode
Sörensens företrädare som skatteminister, Ole Stavad (s), för en tid sedan gjorde motsvarande utspel om sänkta spritpriser i Danmark var bedömningen att detta också skulle medföra minskad försäljning på systembolaget i Skåne. Om också det danska ölpriset sjunker kommer troligen ännu fler sydsvenskar att välja den danska sidan av Öresund för sina alkoholinköp.
Gå till toppen