Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Företag slåss om studenter i datasäkerhet

Sjuksköterskan Eva Persson blir attraktiv på arbetsmarknaden när hon fullföljt sin tvååriga utbildning i informationssäkerhet.

LANDSKRONA.
"Hackare attackerar Microsoft". "IT-säkerhet på frammarsch". "Hackare knäckte kopieringskod för musik". "Hackare blev säkerhetskonsult". "Hackare dömd för NASA-intrång".

Rubrikerna om dataintrång duggar tätt. Bristande informationssäkerhet innebär att jakten tilltar efter personer med kunskap i datasäkerhet. Företag och offentliga myndigheter försöker riva åt sig dem som studerar datasäkerhet innan de blivit klara med sin utbildning.

- Intresset för det här yrkesområdet, informationssäkerhet, har fullständigt exploderat. Det är glädjande för våra elever, samtidigt skapar det problem för oss, säger kursledare Håkan Almström, Tech Futurum i Landskrona.

- För varje elev som lockas över till ett företag innan den tvååriga utbildningstiden är slut förlorar vi de statliga bidragen - 50 000 kronor per elev och år. Vi arbetar därför med att motivera studenterna till att fullfölja utbildningen trots att företag erbjuder dem anställning och mycket bra löner.


Informationssäkerhet ingår i något
som kallas KY-utbildning, kvalificerad yrkesutbildning, och är på två år. Utbildningen drivs som en försöksverksamhet på initiativ av Utbildningsdepartementet. I Landskrona startade utbildningen förra hösten med två klasser och sammanlagt 45 elever.

Ett av kraven för att komma in på kursen är avklarad gymnasieskola, ett annat att den sökande inte förekommer i ett brottsregister. Utöver det intervjuas alla som söker sig till utbildningen.

Genomsnittsåldern på de studerande är 27 år. Deras bakgrund varierar, här finns bland andra väktare, en polis, sjuksköterskor och f d hotell- och restauranganställda. 30 procent av eleverna är kvinnor.


En tredjedel av utbildningen
är praktik förlagd till företag eller offentliga organisationer. Ledningsgruppen för utbildningen består av en majoritet från näringslivet med representanter för bland anda Tetra Pak, Sydkraft, Thorn Lighting och flera dataföretag. Ledningsgruppen representeras även av Lunds Tekniska Högskola och Landskrona kommun.

Eva Persson har arbetet inom sjukvården sedan 1973, mesta tiden som sjuksköterska. Förra hösten började hon studera informationssäkerhet på Tech Futurum.


I onsdags var Eva Persson
tillsammans med en kurskamrat på anställningsintervju hos Länspolismyndigheten i Stockholm. Efter intervjun reste de båda tillbaka till Gesab Engineering AB i Göteborg och sina praktikplatser.

- Från början hade jag tänkt bli Sveriges första sjuksköterska med inriktning mot informationssäkerhet. I dag vet jag inte längre om jag vill bli det. Inom den offentliga sektorn finns det inga pengar vilket betyder att min lön inte blir så hög som den kan den bli i det privata näringslivet, säger Eva Persson. När utbildningen är klar ser jag en lön på mellan 20 000 och 30 000 kronor i månaden som ganska realistisk.

I fall det hade dykt upp ett erbjudande om ett arbete innan utbildningen är klar hade hon tackat nej. För Eva Persson är det viktigare att först få sin examen. Men innan dess ska hon tillbaka till Tech Futurum och därefter ut på ytterligare en praktikperiod.


Annika Larsson kommer från Halmstad.
Tidigare har hon arbetet inom hotell-, restaurang- och turistbranschen. I höstas började hon läsa datasäkerhet.

- Jag sökte kursen därför att jag ville göra något annat. Givetvis är det intressant med den höga ingångslönen, men först och främst tror jag att det handlar om ett stimulerande jobb, säger Annika Larsson.

Bo-Göran Wesén är bosatt i Malmö och har arbetat som väktare.

- Man vet ju inte vad som händer när man är klar med den här utbildningen. Men vad jag förstår är det inga problem med att få arbete. Inte minst därför att de flesta av oss har yrkeserfarenhet sedan tidigare, säger han.


Utbildningskonceptet i Landskorna
har köpts från utbildningsföretaget Skeria i Skellefteå som driver en liknande kurs. Skerias kurs i datasäkerhet startade ett år innan den i Landskrona.

- Genom våra praktikanter får företagen en slags gratis konsulttjänst, möjligen på lite lägre kompetensnivå. Vi har haft praktikanter på bland annat Riksbanken i Stockholm, Tetra pak, Helsingborgs Energi, Thorn Lighting, oljebolaget Preem, IT-säkerhetsbolaget Defcom och Nolato, säger Håkan Almström.

Datasäkerhet anses vara ett eftersatt område inom många företag. Efterfrågan är därför stor när det gäller personer utbildade inom det området.

- Ju närmare eleverna kommer kursavslutningen desto större är risken att de hoppar av sedan det erbjudits anställning hos något företag. Men ännu har vi lyckats hålla kvar dem, säger han.
Gå till toppen