Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lugi kvar i elitserien

Handbollens avgörande lundaderby utvecklades till en härlig kraftmätning mellan en gammal och fyra unga egna produkter i Lugi, samt fyra exlugister i H 43. Största hjärtat fanns hos de trogna vinröda! Därför spelar Lugi vidare i elitserien till våren, vinst 23¿20.

LUND.
De främsta hjältarna var två gånger Andersson - viljemänniskan Carl-Johan, sex mål från linjen i andra halvlek och målvaktsfantomen Fredrik, arton kvalificerade räddningar.

Mycket beröm även till läckre spelmotorn Pelle Käll, kant- och kontringsvirtuosen Kristian Meijer samt försvarskrigaren Niklas Johnson.

- Du kan räkna upp hela laget, för maken till kampmoral har jag aldrig skådat, sade 34-årige Pelle i ett segerstimmigt omklädningsrum där det jublades som om Lugi blivit svenska mästare.

- Den här framgången är en av mina skönaste under hela karriären, fullt jämförbar med SM-guldet i Ystads IF - för nu var det ju i min egen klubb.


Tretton minuter före slutsignalen
var Lugi nere för räkning, underläge 15-17. Men anförda av kämpen Carl-Johan Andersson vägrade lagkamraterna ge upp och i slutskedet var det hetare vinröd fighting spirit som fällde utslag.

- Tanken fanns aldrig att vi kunde förlora. Jag var i alla fall inte orolig, sade Carl-Johan, som med sin fjärde raka fullträff till 16-17 angav tonen till upphämtningen och vändningen.


Sen Niklas Johnsson kvitterat
till 20-20 på ett kraftfullt genombrott steg Fredrik Andersson in i handlingen och tog tre frilägen på raken.

- Det var knäcken, suckade Jonas Persson, som ett tag såg ut att bli mannen att knäcka sin moderklubb.

Kristian Meijer tog revansch för några missar man kan skylla på nervositet i den hyperspännande drabbningen, satte både 21-20 och 22-20. När så Carl-Johan bröt ett målvaktsutkast och på ren vilja forcerade in 23-20 var det klart att Lund även efter VM-uppehållet har två lag i elitserien.


Lugi - och publiken - är att gratulera.
Fortsatt spel bland de bästa kommer att utveckla det talangfulla gänget. Och så har vi två nya rafflande derbyn att se fram emot. Handboll är förstklassig underhållning när det bjuds på så mycket raffel och tuff kamp som igår.

- Mitt livs halvlek (den andra), men så var det också underbart att lira inför så mycket folk (fullsatt, 2 000), sade Carl-Johan.

- Vi krigade för klubbens framtid, det hade kännts bittert att behöva ta steget ner i allsvenskan.

- Ja, nu kan vi bygga vidare i lugn och ro. Spela samman laget för att slå till i SM-slutspelet, kommenterade Pelle Käll.

När Lugi inte fick de nyförvärv man hoppats på och drabbades av en mängd skador tvingades Pelle byta ut träningsoverallen och ta på sig kläder för aktivt spel. Helt otränad gjorde han comeback i höstpremiären och förra lundaderbyt, 25-15 (!) till H 43.


I 22 omgångar
har uppförsbacken varit tung. Varje match har kostat värk i hela kroppen hos Pelle. Men han har tagit sitt dubbla ansvar och i elitseriens avslutning kom belöningen i form av ett säkrat kontrakt.

- Jag kände för klubben, struntade i att tränarkarriären blev lidande. En sån här dag känns det skönt att ha tagit det beslutet, log Pelle.

Han var länge planens dominant, jämte ungdomspolaren JP. Dirigerade anfallen och gick på egna oväntade avslut (tre mål) när H 43-försvaret väntade passningar.

Fortsatte sen med att gång efter annan frispela Carl-Johan Andersson och servera underbara precisionsbollar till Kristian Meijer i kontringarna.


Frånsett Dalibor Doders korta inhopp
på nio meter var det Pelles fantasi och finurlighet som luckrade upp motståndardefensiven. Och bakåt läste han sönder den blå offensiven med att stirra H 43:s play-maker i ögonen och genomskåda Conny Johanssons intentioner.

- Snart är alla sjuklingarna friska, men jag lirar ändå säsongen ut, sade Pelle - som själv fått en ordentlig nytändning.

- Tre månader till att utveckla ungdomarna. I SM-slutspelet kan vi bli mycket giftiga!
Gå till toppen