Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

250 tv-kanaler önskemål från hyresgäster

Av de 28 största invandrargrupperna kommer 22 att kunna titta på en kanal från sitt hemland.

MALMÖ.
Vilka nya kabel-kanaler vill ni ha? frågade MKB sina 16 000 hyresgäster.

Tretusen svarade.

Antal kanal-förslag: 250.

Spännvidden har varit alltifrån Landskrona Vision till Globo TV Brazil.

Förra året ökades basutbudet från 24 till 38 kanaler.

Nu är nästa steg på gång: 50-55 kanaler.

Det större utbudet får hyresgästerna tillgång till i takt med att lägenheterna ansluts till MKB:s bredbandsnät.

Mer än en tredjedel av MKB:s hyresgäster har invandrarbakgrund. Det återspeglas i det nya utbudet.


Av de 28 största
invandrargrupperna kommer 22 att kunna titta på en kanal från sitt hemland. Bland nytillskotten finns kanaler från Libanon, Iran, Rumänien, Grekland, Etiopien, Palestina och Norge.

MKB har haft fyra kriterier för de nya kanalerna:

1. Minst ett par hundra hyresgäster måste ha föreslagit kanalen. Det sållade bort exempelvis en indisk och en kinesisk kanal.

2. MKB måste tekniskt kunna plocka ned kanalen från kanalens satellit. Det går inte alltid.

3. Kanalen måste ha en någorlunda lång sändningstid. En serbisk kanal har inte kommit med eftersom den sänder alldeles för få timmar och ibland inte alls.

4. Kanalerna ska vara gratis och ingå i basutbudet.

Mest efterfrågade har kanaler på de stora språken varit; engelska, tyska, spanska.

Därefter har det kommit många önskemål från de stora, mer etablerade invandrargrupperna som greker, italienare, chilenare och från f d Jugoslavien.

- Det var lite överraskande för oss att de grupper som man inte hör så mycket av har varit mest aktiva, säger Kent Bengtsson.


Med gamla och nya kanaler
har nu Malmös 22 största invandrargrupper fått en kanal på sitt hemspråk.

MKB har inte lagt några politiska, moraliska eller kvalitetsaspekter på kanalerna. Efterfrågan har styrt.

-Vill våra hyresgäster ha en statligt kontrollerad kanal som bara sänder officiella nyheter ska de få det.

En sådan kanal är Iraq Channel där Saddam Hussein ofta sitter och talar till folket.

- Den kanalen hade så dålig sändingskvalitet att vi ville ta bort den. Då fick vi omedelbart mycket starka reaktioner. Folk ville hellre ha en dålig bild än ingen bild alls. Den fick vara kvar. Det är betydligt enklare att lägga till en ny kanal än att ta bort en gammal, säger Sven Brandrup.

Klagomålen på kanalutbudet har varit få, säger Bengtsson och Brandrup. När man förra våren plockade bort BBC och la till en del arabiska kanaler, blev det reaktioner från "svenska" hyresgäster. Nu är BBC tillbaka i betalutbudet.


Vissa kanaler
kan vara kontroversiella i sina hemländer. Det har hänt att hyresgäster hört av sig och sagt att den eller den kanalen sysslar med propaganda.

- Men vi säger till hyresgästerna; tycker ni inte om kanalen så ställ inte in den, säger Sven Brandrup.

80 procent av önskemålen har gällt rikstäckande kanaler i hemländerna som sänt mycket nyheter. Ett undantag är en egyptisk kanal som varit efterfrågad tack vare sina häftiga såpoperor. Fast såpor hittar man på i stort sett alla länders stora kanaler.

Sedan två år förhandlar MKB själv med de utländska kanalerna. Tidigare hade man kontrakt med olika programoperatörer. Det innebar att bostadsföretaget fick nöja sig med deras utbud. Dessutom kostade det pengar.

-Nu kan vi anpassa kanalerna helt efter hyresgästernas önskemål. Vi är nog det enda bostadsföretag i Sverige som sköter allt själva, säger Sven Brandrup.


Kent Bengtsson har hand
om direktkontakterna. I många fall räcker det med ett e-mail eller fax för att få ett kontrakt med en tv-station. Ibland är det betydligt svårare. Bara att hitta adressen eller telefonnumret kan kräva stort detektivarbete. I flera fall har man fått ta hjälp av landets ambassad.

Just nu håller den Albanska föreningen i Malmö på att hjälpa MKB att hitta och förhandla med en albansk kanal som många efterfrågat.

Kontrakten ger MKB rätt att plocka hem signalerna från den satellit som tv-kanalen använder. Man hade kunnat göra det utan att fråga om lov.

-Men det är en principsak för oss, säger Sven Brandrup.

Nästan alla bolag har sagt ja. Några har inte brytt sig om att svara. Ett del kanaler har inte kunnat användas eftersom de inte sänder via satellit.


Ett problem har varit
att en del kanaler plötsligt försvunnit från rutan eftersom de bytt satellit utan att meddela MKB. Ett annat är att kanaler utan förvarning inför betal-tv och kodar sändningarna ett par timmar per dygn. Populärt under såpasändningar.

Ett tredje problem är programtablåerna. Hur ska tittarna veta vad som visas på de olika kanalerna?

-Det märkte vi inte minst under fotbolls-VM. Folk ringde oss och frågade när olika matcher skulle spelas på de olika kanalerna.

De flesta tv-kanalerna har sina tablåer på internet. MKB tänker lägga in länkar till kanalerna på sin hemsida. För de hyresgäster som inte har tillgång till Internet blir det svårare.

När bostadsföretaget i vanliga fall ska göra nya installationer i sina fastigheter är det mycket strul med att komma in lägenheterna. Folk är inte hemma. Eller är de hemma och vägrar släppa in hantverkarna.


När det gäller bredbandsinläggningen
har det varit annorlunda. Av tretusen hyresgäster, de flesta i Holma, har två eller tre missat att vara hemma på utsatt tid. I utskicken har det stått att "om vi inte kommer in i lägenheten, blir du utan tv-bild".

-Det säger något om vilken betydelse tv har i människors liv, säger projektledare Sven Brandrup som tillsammans med Kent Bengtsson ansvarar för utbyggnaden av kabelnätet.

Bredbandsutbyggnaden kostar 250 miljoner kronor och beräknas vara klar år 2002.
Gå till toppen