Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Plastic Soul - sångerska = Sing

Fyra medlemmar från Plastic Soul fortsätter med nytt bandnamn, ny musik ¿ men utan ny sångerska.

Det sjungande skeppets tappra matroser: Fredrick Whitling, Johan Duncanson, Per Blomgren och Olof Martinsson. (Foto: Ingemar D KristiaØsen)

Tänk er ett fullskaligt popband.

Subtrahera ansiktet utåt.

Räkna samman tillgångarna. Vad finns kvar?

Enkelt! Ett ansiktslöst popband.

Ungefär så skulle man kunna skildra popbandet Plastic Souls utveckling från tidpunkten då sångerskan Helena Josefsson bestämde sig för att lämna bandet och i stället ägna sig åt nybildade The Good Mornings.

Så enkelt är det förstås inte. I Poplära var Plastic Soul särskild kurs, och där är det inte alldeles självklart att fem minus ett blir fyra. Seså, bläddra fram till bokmärket! Vad står det på sidan 327?

Facit: Popband - sångerska = nytt popband.

Egentligen ännu enklare, eller hur?


- Helena är enormt karismatisk
på scen. Inte vi. Å andra sidan är vi inte ute efter show heller. Jag gillar shoegazerband, musiker som stirrar ner i golvet medan de spelar, säger Johan Duncanson som är en av de båda låtskrivare och gitarrister som i nya bandet Sing tar ton även från struphuvudet.

- Det finns inte samma kommersiella potential i de nya låtarna, men de ligger närmare vad jag själv lyssnar på, säger han.

- Det är viktigt att betona att Sing är ett annat band, säger gitarristen Fredrick Whitling som blivit det nya bandets andra sångare. Vår spelning på Café Element den 10 februari är i många avseenden en debutspelning.


Plastic Soul är bandet
som gång på gång tycktes stå vid tröskeln till ett genombrott. Ett etablerat skivbolag tänkte lansera bandet hårt, men samarbetet bröts av musikerna själva efter två singlar. Bandet tog nya tag, med egna krafter, och kvalificerade sig för en prestigefylld plats som lokal poprepresentant när Kalasturnén nådde Ribersborg i Malmö i somras. Några veckor efter den succéspelningen var bandet bokat för Malmöfestivalens Popstadsscen. Det såg väldigt ljust ut, men redan innan de fem ställde sig på Kalasscenen visste de att bandet höll på att splittras och att det bara hade två konserter kvar. Sedan var det bara att börja på ny kula. Igen.

- Jag kände aldrig av någon panik, försäkrar Fredrick Whitling. Tvärtom blev jag upprymd, skrattade åt alltsammans och började se de nya möjligheterna. Det kändes gött, som att vi för första gången fick chansen att göra vad vi verkligen ville. Vi hittade tillbaka till den gamla lekfullheten vi hade när vi började spela ihop.


I
ntuitivt började de
fyra killarna fundera på tänkbara ersättare.

- Tanken slog en, men den hade vi viftat bort bara någon dag senare. Vi ville i alla fall testa om det skulle funka att sjunga själva, säger Whitling.

Hittills har Sing nätan uteslutande existerat i studion. Tillsammans med Danyal Taylan, till vardags sångare i The Blimp, har de spelat in fyra låtar som är tillräckligt bra för att kunna ges ut som en EP. Får de inget etablerat skivbolag att nappa inom kort så ger de ut plattan själva.


- Det känns som
att vi gör något eget för första gången på länge, säger basisten Olof Martinsson. Det funkar perfekt med Danyal. Vi behöver aldrig förklara, motivera varför vi vill ha en synt just på den där låten. Han uppmuntrar alla våra konstiga grejer.

- Men det är fortfarande lättlyssnat, poängterar Johan Duncanson. Man kan hänga med i melodierna. Det är pop.
Gå till toppen