Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Potent choklad i charmig fabel

Chokladpraliner som afrodisiaka är en viktig ingrediens i Lasse Hallströms ¿Chocolat¿, ett av lördagens två tävlingsbidrag i Berlin.

Festivalens presskonferenser har aldrig utmärkt sig för bristen på djupsinniga frågor, varför Juliette Binoche och Lena Olin, som toppar rollistan tillsammans med Johnny Depp, ombads berätta om huruvida den sortens godis har samma effekt på dem som på några av figurerna i filmen.

Binoche spelar en bohemisk och frigjord affärsidkerska med varm, mystiskt kryddad choklad och magiskt välsmakande praliner som specialitet. Hon anländer med sin dotter till en liten fransk landsbygdsstad år 1959, öppnar genast en butik och retar omgående gallfeber på dess katolska borgare med sitt öppna förakt för deras trångsynta puritanism.


Efter hand vinner hon
över flera av stadens länge alltför fogliga kvinnor på sin sida, däribland Olin och den formidabla brittiska aktrisen Dame Judy Dench. En stark kvinnlig gemenskap och solidaritet kommer därmed att bilda ett centralt motiv i "Chocolat" som på det hela taget är en charmig och underhållande, om än stilmässigt ganska konventionellt gjord fabel, fylld av den humanistiska värme och tolerans för mänsklig svaghet som brukar prägla Hallströms filmer.

En fråga på den fullpackade presskonferensen om just det feministiska temat gav Olin ett gyllene tillfälle till ett lovtal - på engelska med stark amerikansk accent - över regissören och maken Hallströms bejakelse av både sin manliga och sin kvinnliga sida, som enligt makan samexisterar i fullkomlig harmoni.

Hallström återgäldade berömmet:

- Jag är jätteglad över att äntligen ha fått chansen att jobba med Lena. Vi har försökt i åratal utan att lyckas förrän nu.


Allra mest fick Binoche
prata, festivalens hittills mest lyskraftiga och populära stjärna. Även hon hade bara lovord för Hallström.

- Han har ett beundransvärt tålamod som regissör och gör gärna oss skådespelare till viljes när vi ber om en omtagning. Och om ännu en och så en till.

Binoche tillade att hon tycker om "Chocolat" därför att filmen påminner henne om Ernst Lubitschs och Frank Capras klassiska, värmande versioner av den mänskliga komedin.

En träffande karakteristik.

Gå till toppen