Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

En röd tråd i stans textila liv försvinner

Maria Haid har s¿lt garner, designade kl¿der och konsthantverk i 29 ¿r p¿ R¿da tr¿den. Foto: Miriam Preis

MALMÖ.
Den som letar efter speciella garner i Malmö får det snart svårare. Hyreskontraktet för Röda tråden, stadens enda återförsäljare av vävgarner, går ut i september. I samband med detta passar ägarinnan Maria Haid på att dra sig tillbaka av åldersskäl.

- Jag är 73 år nu och vill kunna ta mer ledigt. Det går inte när man har butik, man blir ju väldigt bunden. Men jag hoppas att verksamheten lever vidare. Eventuellt skulle kanske ett kollektiv kunna ta över.


1972 startade
Maria Haid Röda tråden, som förutom att sälja garner även har konsthantverk inom textil, keramik och glas samt designade kläder till försäljning. Dessutom är hela övervåningen ett galleri där framförallt konsthantverk, men även konst ställs ut. I början gav Maria Haid också kurser i lokalerna, främst inom vävning.

Hon är husarkitekt från början, men upptäckte att det var ett för byråkratiskt och tråkigt yrke för henne.

- Tidens anda av socialt bostadsbyggande eftersträvade normer. Allt skulle vara givet på förhand och utrymmet för fantasi var begränsat.


Maria Haid slutade
på arkitektfirman och sökte istället utlopp för sin kreativitet på annat håll. Hon provade på silversmide, batik och vävning, och fastnade för vävningen. Kanske satt det i ryggmärgen, redan i tidiga år hade hon hjälpt sin mor som var skräddare. Maria Haid drev en vävstuga i tio år och sålde egendesignade plagg till butiker i Danmark.


Med tiden blev hon
nyfiken på att träffa kunderna som köpte hennes plagg. Hon startade Röda tråden och kompletterade sitt eget sortiment med andra designers. Exempelvis har Sonja Öhmans linnekläder tagits till butiken. I början av 90-talet visades Margareta Forslunds designade prästkappor för kvinnliga präster på Röda tråden.

Ett av plaggen Maria Haid designat har faktiskt hamnat på Malmö museum. Det är en bandklänning med blixtlås, som gör att man inte behöver dra den över huvudet för att ta av den.

- Den var en succé och såldes under åtta-nio år. En museiintendent tyckte att den platsade på textilhistoriska avdelningen för att den dokumenterar 1980-talets klädstil.


Maria Haid
tycker att det har varit roligt att ha sin hobby som jobb under så lång tid. Alla möten med konstnärerna som ställt ut i galleriet minns hon med förtjusning. Men framförallt har hon uppskattat kontakten med kunderna.

- Det blir ofta en familjär kontakt med kunder. Gamla kunder som flyttat från staden tittar ofta in när de är på besök i Malmö för att kolla om jag fortfarande håller på.
Gå till toppen