Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zlatan till Ajax för 85 miljoner

När Malmö FF den första juli säljer Zlatan Ibrahimovic till holländska Ajax blir det den största affären i svensk och nordisk fotbolls historia. Sydsvenskan kan avslöja att MFF får cirka 85 miljoner kronor kontant och 12 procent på en vidareförsäljning.

GÖTEBORG.
Det betyder att MFF kan håva in långt över 100 miljoner på sin store fotbollstalang. Zlatan själv blir förstås inte lottlös. Han garanteras cirka 40 miljoner för sina fem år i den gamla holländska mästarklubben.

- Jag är oerhört nöjd men just nu närmast chockad över affären, sa MFF:s ordförande Bengt Madsén.

Zlatan blev alltså mer än dubbelt så dyr som den hittills dyraste spelaren i svensk fotboll, Fredrik Ljungberg, som Arsenal köpte av Halmstad BK för 30 miljoner.


Zlatan Ibrahimovic
har länge varit en av Sveriges mest jagade spelare, Ajax talangscouter följde honom i Superettan förra året och tekniske direktören Leo Beenhakker såg honom med egna ögon både på Cypern och La Manga i vår. Den senaste veckan har klubbarna förhandlat, i måndags var Zlatan i Amsterdam för läkarundersökning och igår blev det snabbaffär i Göteborg.

- Vi måste agera snabbt eftersom Ajax är ett börsnoterat företag och nyheten måste ut direkt.

- Det är därför vi tvingas störa mitt i landslagssamlingen, sa Bengt Madsen, med en fot i det lägret också.


MFF:s sportchef
Hasse Borg och Leo Benhakker fick Zlatans underskrift på U21-landslagets hotell i Borås och stack därefter snabbt till landslagshotellet Scandic Crown där endast Sydsvenskan fanns med när Borg och Benhakker blev överens om övergången.

- Det är så otroligt skönt just nu. Vi har ju vetat länge att vi omöjligt kan behålla Zlatan mer än under våren, oerhört många klubbar har jagat honom men Ajax känns väldigt bra, perfekt för alla parter, sa en överlycklig Hasse Borg när affären var klar och han fick hjälp av landslagets presschef Mats Olsson att blixtinkalla en presskonferens i Chalmersrummet på spelarhotellet.


För Malmö FF
betyder affären att flera års stora förluster och ekonomiska bekymmer kan läggas till handlingarna.

- Ja, nu klarar vi elitlicensen med råge, sa Bengt Madsen och skrattade.

Det är ju nästa år som de allsvenska klubbarna måste visa nollresultat.

Redan i sommar blir MFF återigen en av Sveriges rikaste klubbar.

- Vi skall fortsätta jaga kostnader och satsa pengar på utbildning men självklart måste vi skaffa några bra förstärkningar också.

- Vi jobbar redan på det, sa Hasse Borg.
Gå till toppen