Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Nöjestempel förskräcker och lockar

Heron City i Kungens Kurva är bespottat av många men besökt av långt fler. Ägarna hoppas att en miljard om året ska rulla in men egentligen kan ingen veta hur det kommer att gå.
¿ Det här är så stort att det inte finns nånting i Sverige att jämföra med, säger Hansi Mandoki, chef för de arton biosalongerna.
Under våren väntas beslut om nästa svenska upplevelsecentrum, denna gång i Malmö.

Sällan har väl en byggnad långt ifrån riks- och kulturintressen fått så många att teckna hotbilder som Heron City, det nybyggda nöjespalatset i outletstaden Kungens Kurva utmed E4:an söder om Stockholm.

F¿rsta bes¿ket i Heron City gav Ohan Bidros och s¿nerna Simon, David, Serop och Sevah mersmak.
Foto: Kent Hult
Svensk Filmindustri, SF, bojkottar de arton biograferna av konkurrensskäl.

Miljöpartiet fruktar utarmning och vill ge kommuner vetorätt för att kunna hindra nya byggen.

En Stockholmstidning döpte föraktfullt om anläggningen till Heroin City.

Och till och med en reklamradiochef har anklagat nöjestemplet för förödande likriktning.


Låt vara att höljet
är strömlinjeformat och karaktärslöst. Men bakom glas och plåt ryms ett färgsprakande och vindlade artificiellt landskap, i ett format som överträffar det mesta med svenska mått mätt.

Redan från början sades också att Heron City, med plats för 10 000 människor, inte ska bli någon vanlig butiksgalleria.

Istället har ägarna - med tveksam framgång - försökt sälja in det förpliktande tillnamnet Upplevelsecenter till svenska språket (vilket är en viss glidning från konceptets engelska benämning: Entertainment Center).

I entrén möter neonljusrulltrappor, fler strålkastare än på en rockgala, vattenkaskader och längre in ett mäktigt vattenfall. På våningarna ovanför - höjden är svindlande - står en skog av spelmaskiner intill en vidsträckt öken av bowlingbanor, lite längre bort leder en grottlik tunnel in till en djungelinspirerad restaurang.


Heron Citys konstruktörer
har tveklöst gått in för att slå besökaren med häpnad. Inte minst de yngsta. Och trots att många attraktioner och butiker ännu inte öppnat verkar avsikten redan ha lyckats.

- Det är helt grymt, kolla bara alla fontänerna! säger 11-åriga Maria Savvidis som bor i närheten och har gått raka vägen hit efter skolan.

Hon kom med 106 kronor på fickan men tänker inte ha ett öre kvar när hon går hem igen.

- Vi ska se en film och äta hamburgare. Det som är bäst är att allt finns på samma ställe, fortsätter Maria medan hon och kompisen Jennifer Åström nyfiket klampar runt på andra våningens nylagda parkettgolv.


Att unga utan föräldrasällskap
gärna skulle göra bygget till sin fritidsgård är förstås en eventualitet som ägarna räknat med. Trots att kvällens väntade anstormning inte riktigt kommit igång ännu, vakar väktare också observant över de stora ytorna. De kringliggande bostadsområdena Fittja, Alby och Hallunda är invandrartäta och många av dem som strövar omkring i det uppvärmda, än så länge skinande komplexet, är födda någon helt annanstans i världen.

Som Ohan Bidros och hans fyra söner mellan sju och fjorton år.

Från familjens lägenhet i Norsborg längst ut på röda tunnelbanelinjen är det ganska långt till Stockholms innerstad men nära till Heron City. Bidros tillhör därmed det primära besökarunderlaget, d v s de 400 000 personer som har mindre än femton minuters färdväg.

Om andra förbannar Heron City ser Ohan Bidros inga skäl till missnöje.

Tvärtom.

- Allting känns lättare här, det är inga problem att få en parkeringsplats och man behöver inte gå omkring och leta som inne i stan, säger han och tror att familjen snart är tillbaka.


Vad skulle han själv helst lägga pengar på?
- Bowlingen, svarar Ohan Bidros medan sönerna är mest imponerade av Big Fun, spelhålan med attraktioner man oftast bara hittar på tivoli.

Möjligen är det en slump att det denna eftermiddag enbart spelas Elvis i högtalarna. Men det skulle också kunna vara ett medvetet drag för att sprida en viss trygghetsstämning bland allt det splitternya, åtminstone för föräldragenerationen. Fast låten "Crying in the Chapel" känns direkt malplacé - den får i så fall istället ge ton åt kritikernas klagan över den kulturskymning de anser att nöjestemplet bidrar till.

Då passar "Viva Las Vegas" betydligt bättre för att förstärka känslan av glittrig, amerikansk nöjesmetropol. Flera av USA:s mest välkända varumärken är givetvis också representerade i Heron City. Logotypen för AMC - American Multi Cinema, som härmed har gjort sin första svenska inbrytning - hänger högst upp under takbalkarna, Pizza Hut finns här och givetvis det välkända M:et, som lyser som en gul magnet i byggnadens innersta.


Men trots att grundidén
kommer från Amerika är anläggningen faktiskt en brittisk skapelse. Runtom i Europa byggs just nu ytterligare en handfull Heronstäder, bland annat i Valencia, Lille och Lissabon.

Bakom satsningen, som enbart i Stockholm kostat nästan en miljard kronor, står 61-årige fastighetskungen Gerald Ronson. På 1980-talet satt Ronson i fängelse för inblandning i Englands största företagssvindel, men tack vare bland andra medfinansiärerna Microsofts Bill Gates och mediemogulen Rupert Murdoch är han idag tillbaka på grön kvist.

När Gerald Ronson var i Sverige i samband med öppningen den 9 februari lovade han att alla Heron City-besökare "ska få en totalupplevelse".

Men ingenting av det som erbjuds då allt är öppnat i sommar är någon nyhet i sig: biografer, butiker, minizoo, snabbmatsrestauranger, gym, simbassäng med spa-avdelning, bowling, och spelhall. Vad Sverige hittills inte sett är kombinationen.

I likhet med butiksgalleriorna är affärsstrategin förstås att hyresgästerna ska dra nytta av varandra och tillsammans locka hela familjer. Men istället för enbart shopping handlar Heron City alltså i första hand om olika slags tidsfördriv med varierat innehåll och pris.


Pappa kan träna
kroppen medan mamma får skönhetsbehandling och barnen spelar dataspel eller leker under övervakning i Playgroundavdelningen för 40 kronor i timmen.

Gerald Ronson och hans svenska partner Claes Voss-Lagerlund har förstås inte varit oförberedda på fientligheten från olika svenska läger. I förhandlingarna med kommunen framhöll de därför sin regel om en 50-50-fördelning mellan internationella och lokala företag bland hyresgästerna.

Men ägarna vill gärna säga att man tar kritiken med ro. Som till exempel i fråga om filmdistributören SF:s vägran att släppa till sina filmer.

- Ska jag vara ärlig tror jag att det är de själva som förlorar på det här långsiktigt. Därför utesluter jag inte att de kommer att ändra sig, säger Claes Voss Lagerlund.


Spelhålan,
bowlingbanan och butikerna i all ära - Heron City handlar till stor del om filmvisning. Biosalongerna ligger längst upp med totalt 4 126 platser. Drar inte de en tillräcklig publik riskerar anläggningen snart att få en floppstämpel och kalkylen om en totalomsättning runt en miljard kronor per år att spricka.

Hansi Mandoki, vd för AMC, betonar själv att jättesatsningar som den här i slutändan oundvikligen ändå blir ett slags experiment:

- Det är lite som att bygga Öresundsbron, finns det inget annat i samma skala att jämföra med är det omöjligt att säga hur man ska räkna.
Gå till toppen